2/16/2021

Kilisin Kırk Semseği Yapılışı Kilisin Kırk Semseği Yemek Tarifi

  Hiç yorum yok
Kilisin Kırk Semseği Yapılışı Kilisin Kırk Semseği Yemek Tarifi
Kilis'in Kırk Semseği Nasıl Yapılır Kilis Usulü Kırk Semseği Tarifi

İki ayrı kırk semseği tarifini aşağıda başlıkları renkli olarak verilmiştir. Mavi renk başlıkla verilen kırk semseği tarifi ile kırmızı başlıkla verilen kırk semseği tarifi farklıdır. Hangi usulde yapmak isterseniz tercih size kalmıştır.

Kilisin Kırk Semseği Malzemeleri
3 su bardağı un,
300 gram kıyma,
karabiber,
1 su bardağı pirinç,
1 çay kaşığı mahlep,
1 yumurta,
sıvıyağ,
1 kuru soğan,
1 tutam tuz,

Kilisin Kırk Semseği pişirilmesi
Kıyma ve kurusoğan kavrulur, pirinçler ayıtlanıp yıkanır, yıkanan pirinç kavrulan kıyma ve soğanla birlikte biraz daha kavrulur, 2 bardak su ilave edilip tuzu biberini ekleyip pilav pişirilir.
Pilav pişerken diğer taraftan hamur hazırlanır. 1 yumurta, mahlep, un, su,tuz katılarak hamur yoğrulur. Dinlenen hamurlar yuvarlak açılır. Açılan hamurların üzerine pişen pilavdan 1 kaşık konur. Yine aynı şekilde yuvarlak açılan bir başka hamur ile kıymaların üzeri örtülür ve bir kapak veya başka bir aletle herhangi bir şekli olmadan gelişigüzel kesilir. Kesilen hamurlar bol yağda kızartılır.

Not: Ben bu tarifi denemedim. Kilis yöresinin tariflerini bilen bir komşumdan bu tarifi aldım. Deneyen olursa lezzeti hakkında diğer ziyaretçilerimize bilgi verirlerse seviniriz.

Bir başka usulde kırk semseği tarifide şöyle:
Hamur için malzemeler
4 su bardağı un,
1 yemek kaşığı toz şeker,
yarım paket yaş maya,
1 tutam tuz,
kıvama gelinceye kadar su

Kırk semseği iç harcı malzemeleri
300 gram kıyma,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 tane kuru soğan,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 buçuk su bardağı pirinç,

Kırk semseği yapılışı
Pirinci ıslatın
un, maya, tuz, şeker ve su ile kulak memesi kıavmında hamur yapın ve dinlendirin.
Hamurlar dinlenirken, bir tencereye yağ ve kıymayı koyun kavurun, kıymanın kavrulma esnasında içine soğanları küçük küçük doğrayın, tuzu, karabiberi ve isteğe bağlı olarak pul biberi ilave edin ve hepsini birlikte kavurun.
Daha sonra bir tencere içine kaynayan suyu ve tereyağını ilave edin.
Daha önce ıslattığınız pirinci katın pilavı pişirin.
Pişen pirinci, kavurduğunuz kıymalı harç ile karıştırın tencerenin kapağını kapatın soğumasını bekleyin.
Dinlenen hamurlardan bezeler alıp yuvarlak şekilde açın ve içine kaşık yardımıyla top top soğuyan kıymalı harçtan koyup, bir başka yerde aynı boyutta açtığınız diğer hamurla harcın üzerini örtün. Gelişigüzel ve kıymaların çıkmayacağı biçimde hamuru kesin. Kesilen hamurları sıvı yağda kızartın.

Not: Buda Kırk Semseği yemeğinin bir başka pişirilme şeklidir. Buda Kilisli komşunun verdiği tariftir. Ben bu tarifi hiç denemedim. Deneyen ziyaretçilerimiz lütfen lezzeti veya ypılışı hakkındaki düşüncelerini yorumlarında, bu tarifi denemek isteyenler için paylaşsınlar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder