12/30/2021

Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı Süreci

  Hiç yorum yok
Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı Süreci
Türkiye Kadınları ve Seçme Seçilme Hakkı

Bugün konumuzu kadına seçme ve seçilme hakkı olarak seçtik. Bunu seçmemizin sebebi bugün televizyon kanallarını zapink yaparken Armağan Çağlayan'ın yaptığı bir programı gördüm. Galiba programın adı Hepsi Bu Gün Oldu idi.. Bu programda birde konuk vardı. Av. Hülya Gülbahar'dı. Kadının seçme ve seçim haklarını konuşuyorlardı. Bende sayfamda bu konu hakkında kısa bir bilgi vereyim dedim.
Atatürk'ün devrimlerinden biri olan Kadına Seçme ve Seçilme hakkının verilmesi, kadınlarında siyasi yönden faal olması ve seçimlerde oy kullanarak kadınında bir insan olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz. Eğer kadın belediye başkanları, kadın muhtarlar ve şu an TBMM'de kadın milletvekili varsa Atatürk'ün devrimlerinden olan Kadına Seçme ve Seçilme hakkının verilmesine borçluyuz.
Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı 3 Nisan 1930 yılında belediye kanunun kabul edilmesiyle bu haktan kadınlarda yararlanmaya başladı. Böylece kadının katıldığı ilk belediye seçimlerinde oylarını verdikleri yıl 1930 oldu. Kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandılar. Seçimler, Eylül başından Ekim’in 20’sine kadar sürdü. Şehir meclislerine girebilen kadınlar arasında İzmir seçimlerinde Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF)’nın iki kadın adayı olan Hasane Nalan ve Benal Nevzat Hanımlar ile, İstanbul seçimlerinde CHF adayı olan Rana Sani Yaver (Eminönü), Seniye İsmail Hanım (Beykoz), Ayşe Remzi Hanım (Beyoğlu), Nakiye (Beyoğlu), Latife Bekir (Beyoğlu) Hanımlar oldu.
Köy muhtarlığı seçme ve seçilme hakları Köy Kanunu'nun 20. Maddesinin değiştirilmesine dair 26 Ekim 1933 tarihli ve 2329 sayılı kanunun çıkarılmasıyla; kadınların köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakkı tanındı.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kadın muhtar ise Aydın'ın Çine ilçesine bağlı eski adıyla Demirdere köyü, şimdiki adı Karpuzlu ilçesinde o günlerin bir köye göre büyük oy oranı sayılabilecek 500 oyla Gül Esin ilk kadın muhtar oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinde ilk kadın partisi 1923 yılında Nezihe Muhiddin önderliğinde kurulmuş olan Kadınlar Halk Fırkası olarak kurulma eylemi yaşamış olup ancak bir dernek adı olarak kalmaktan öte geçememiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle 8 şubat 1935 yılında yapılan seçimlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tam 17 kadın girmeyi başardı ve sonraki yıllarda bu rakamlar artmaya başladı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder