9/09/2021

Damar Tıkanıklığı Nedir? Damar Tıkanıklığı Nasıl Önlenir?

  Hiç yorum yok
Damar Tıkanıklığı Nedir? Damar Tıkanıklığı Nasıl Önlenir?
Son yıllarda pek çok karşılaşılan ve adınıda sıkça duyduğumuz hastalıklar içinde yer almakta. Damar tıkanıklığı dendiği zaman çoğu kişinin aklına hemen kalp damar tıkanıklığı gelir oysaki sadece kalp damarlarında değil farklı organlardaki damarlardada tıkanıklık meydana geliyor.

Damar Tıkanıklığı Nedir?
Damar tıkanıklığı vücudun herhangi bir organına kan akışını sağlayan herhangi bir damarın tıkanması ve tıkanma sonucu organın beslenememesi durumudur.

Damar Tıkanıklığı Neden Olur Damarlarda Tıkanmaya Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?
Damar sertliği, damar kireçlenmesi, pıhtılaşma, burger hastalığı, takayasu hastalığı, 50 yaş üzeri şeker hastalarında, sigara içenlerde, kolesterol yüksek olanlarda, hipertansiyonu olanlarda damar tıkanması daha çok görülmektedir.

Damar Tıkanıklığı Atardamarlardamı Toplardamarlardamı Olur?
Damar tıkanıklığı hem atardamarlarda hemde toplardamarlarda görülebiliyor.

Damar Tıkanıklığı Hangi Organların Damarlarında Görülür?
Damar tıkanıklığının en çok görülen türü atardamar tıkanıklığı olup ve genel anlamdada önemli hastalıktır. Ayrıca kol damarları tıkanıklığı, böbrek damarı tıkanıklığı, barsak damarı tıkanıklığı olabilmektedir.
Atardamar tıkanıklığının en çok görüldüğü organ ise kalp damarlarıdır.

Kalp Damar Tıkanıklığının Etkilendiği Bölgeler Neresi?
Kalp damarların tıkanıklığı en çok boyun damarlarını beyin damarlarını ve bacak damarlarını etkilemektedir.

Toplardamar tıkanmaları en çok bacak damarlarında görülür ve sadece pıhtılaşma ile olur.
Atardamar ve toplardamar tıkanmalarında genelde Anjiyo tedavisi uygulanır.

Damarla ilgili hastalıklara birime ne denir?
Damarla ilgili hastalıklara bakan birime Radyoloji denir. Kalp ile ilgili birime Kardiyoloji denir.Kardiyoloji kalp ve kalp damarları le ilgili olup Radyoloji'den ayrı bir birimdir.

Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Ellerde ayaklarda kolda uyuşukluk, ellerde ayaklarda kolda karıncalanma, soğuma, nabız düşmesi, kas kasılmaları-seyirmeleri ve zayıflaması, cildin solması.

Damar Tıkanıklığında Hangi Durumlarda Acile Gidilmesi Gerekir?
Göğüste ağrı ve baskı hissi, kan öksürme, baygınlık, bilinç kaybı, doğal olmayan rehavet, denge yitimi, tuvaletini tutamama, görmede azalma veya görüş kaybı, ellerde uyuşukluk, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme zorunluluğu, nabızda artış, ani ve şiddetli baş ağrısı, Akciğerlede hissedilen keskin sancı ve kasların aniden zayıflaması.

Aslında en doğru olan her yıl doktora gidip genel bir muayeneden geçmektir. Bütün hastalıklarda hangi hastalık olursa olsun erken tanı önemlidir. Bu nedenle doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder