9/09/2021

SMA NEDİR? SMA NASIL HASTALIKTIR? SMA TİPLERİ NELERDİR?

  Hiç yorum yok
SMA NEDİR? SMA NASIL HASTALIKTIR? SMA TİPLERİ NELERDİR?
SMA Hastalığı Nasıl Hastalıktır Vücutta Nasıl Etki Yapar?
Sma hastalığının tüm tiplerinde omurilikteki ön boynuz denilen bir bölgedeki hareket sinir hücresi etkilenir. Bununla birlikte omurilikteki ön boynuz hücresi işlevinin bozulmasıyla vücudun istemli hareket eden kasların kuvvetsizleşmesi zayıflaması erimesi görülebilir.

SMA Hastalığı Nasıl Oluşur?
Öncelikle Sma hastalığının çoğunlukta kalıtımsal yani genetik bir hastalık olduğunu söylemek gerekir. Eğer ailede bir hastalık var ise hamileliktede bu tanı konulabilmektedir.

SMA Nedir?
Açılımı Spinal Müsküler Atrofi'dir. Hareket sinir hücrelerinden kaynaklı genetik bir grup nöro müsküler hastalık.
SMA Hastalığının Tipleri Nedir?
SMA hastalığının 4 tipi bulunuyor.

İnfaltil SMA (Werding Hoffman, TİP 1)
En ağır olan tiptir.
Hastalık hayatın ilk 6 aylık döneminde başlıyor, bazen doğum öncesi başlama olasılığıda bulunabiliyor ve bazı anneler hamileliklerinin son dönemlerinde bebeğin hareketlerinin azalmış olduğunu söyleyebiliyor. Bu bebekler doğduklarında tıpkı bez bebek gibi olup başlarını kaldıramaz ve hiçbir zaman desteksiz oturamazlar. Yutmada ve emmede güçlük çekerler.

SMA TİP 2
Bu tipteki Sma hastalığında başlar kontrol edilebiliyor, oturulabiliyor fakat yatılan yerden oturmak için doğrulamazlar.

SMA TİP 3
Bu tipteki SMA hastalığında ayaktada durulabiliyor yürünedebiliniyor.

SMA TİP4
 SMA hastalığın yetişkinlerde görülen tipidir. SMA hastalığı bulunan bir yetişkin yürüyebilmektedir fakat kollarda ve bacaklarda zayıflık vardır.

SMA Kimlerde Görülür?
SMA hastalığın tiplerine göre değişir ancak Sma tip4 yetişkinlerde görülmekte olup Sma hastalığının diğer tipleri çocuklarda görülmektedir.

SMA Genetikmidir?
Genetik bir hastalık olduğu bilinmektedir.

SMA Bulaşıcımı?
Sma genetik bir hastalık olup Sma hastalığı bulaşıcı değildir.

SMA Hastalığının TanımıSma 4 tiptedir.
1-2-3 tipleri çocuklarda, 4 tip ise yetişkinlerde görülebilmektedir.
Vücut hareket kabiliyetini kaybediyor.
Hastalık doğuştan geliyor.
Kendi kendine beslenemiyor.
Yatağa bağımlı kalınıyor.

SMA hastalığı için Blogen diye bir firma Nusinersen isminde bir ilaç geliştirmiş ilaç 3 klinik aşamayı başarıyla tamamlamış ve kesin onay aşamasına gelmiş. Şu an ülke genişletilmiş erken erişim programı sayesinde bu ilaçtan yararlanabiliyorlarmış. Türkiye'de ise bürokratik engeller ve mevzuat aşılamıyormuş sonuç olarak çok yaygın olan SMA hastası olan kişiler büyük bir umutla bu tedavi beklemekte...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder