12/30/2021

Cep Telefonunu Fazla Kullanmanın Büyük Zararları

  Hiç yorum yok
Cep Telefonunu Fazla Kullanmanın Büyük Zararları
Cep Telefonlarının Aile Yaşantısına Etkisi

Dünya sosyalleşirken aynı zamanda bireyler gitgide yalnızlaşıyor. Android telefonlar olsun, Akıllı telefonlar olsun, tabletler olsun, masa üstü ve laptoplar olsun kısacası sosyal medyanın bulunduğu her ortamda kişiler kendilerini özgür sanırken bir taraftanda inanılmaz bir yalnızlığa girdiğinin farkına varmıyor. Hatta dahada abartanlar oluyor. Cep telefonlarındaki internet paketlerini olumlu yönde kullanan insan sayısı oldukça azaldı.

İnsanlar internette neler yapıyor
Toplumun yetişkin kesimi büyük bir alışveriş çılgınlığı yaşamakta. Geçenlerde haberlerde duydum internet üzerinden alışverişlerde 80 küsür milyar lira harcayan bir toplum olmuşuz. Bu ne kadar korkunç bir rakam değilmi?
İnternetten alışveriş, fatura ödeme internetten, sohbetler internetten, duygu düşünceleri içeren ifadeler internetten, filmleri izlemek internetten, dizileri izlemek internetten, ev araba gibi gerek ihtiyaçtan gerekse zorunluluktan satışlar internetten, arkadaş edinmeler internetten, ve bu liste dahada çooooookkkk uzar gider.

Gençlerde Cep Telefonu Kullanımı
Gençlerin hemen hemen %100 üne yakın kısmı benim gördüğüm örnekleri vereyim, gençler bir caddede karşıdan karşıya geçerken, ne bir trafik ışıklarına, ne bir araba geliyormu gidiyormu hiiiiiç bakmadan caddenin sahibiymiş gibi sanki tarlada yürüyormuş gibi pat diye arabaların arasına gelişi güzel dalıyor. Çünkü o sıra cep telefonuyla öyle bir haşır neşir olmuşki gözü hiç birşey görmediği gibi, kulağıda telefondaki sesten başka ses duymuyor. Sonrada akşam haberlerinde filanca isimli gence araba çarptı öldü diye duyuyoruz. Ve o gence çarpan şoförde hapse giriyor. Sonuç biri hapse giderken biride toprağa giriyor.

Cep Telefonunu Araçta Kullanana Ceza
Yine bizzat gördüğüm şahit olduğum olaydan bahsederek "araçta cep telefonu kullanımına ceza varmı" sorusuna belki bir yanıt olur. Aracımızda yokuş yukarı seyir halindeyken 3 yolun birleştiği kavşağa geldiğimiz sırada, sağ taraftan hızlı bir araba tam önümüzden karşı yola geçti ve bu şoför belkide bir kavşağa bile geldiğinin farkında değildi, hatta ne kadar sürat yaptığınında farkında olmamıştı çünkü önümüzden geçen şuurunu kaybeden şoför elinde cep telefonu dayamış kulağına kavşakta tek elle direksiyonu kullarak dönüş yapıyor. Bu yaptığı hem kendi can güvenliğini hemde bizim düştüğümüz durum gibi karşı tarafın can güvenliğinide hiçe saymış oluyor. Buna benzer örnekler çoooook yaşadım. Biz ise araçta seyir halindeyken asla cep telefonu kullanmayız. Bizim arabadayken cep telefonu kullanmamız için bir ölüm kalım meselesi olması lazım. Kısaca araçta cep telefonu kullananlara ağır ceza gelmeli diyorum. Araçların arka koltuklarında oturanlara emniyet kemeri zorunluluğuna kadar asıl arabada cep telefonu kullanmaya ağır ceza gerekirdi.

Cep Telefonunun Aile Yaşantısına Zararı
İnternet paketiyle birlikte cep telefonlarını kullanan bir çok genç erkek veya genç kız, aile büyüklerinden uzaklaşıyor. Aşırı internetli cep telefonunu kullanan gençlerde psikolojik veya fiziken olumsuz etkileniyor. Burada bu yazımı okuyan ziyaretçilerime bir soru soracağım. "Ailenizde internetli cep telefonunu aşırı kullanan kişinin fiziğinde ne gibi değişiklik var"? Bir çoğunuz belkide kişinin fiziki bozukluğunun farkında bile değildiniz. İnternetli cep telefonunu aşırı kullanan gençlerin başları öne doğru uzantılı olup boyun kısımları kamburlaşıyor. Bu fiziki etkisiydi...
Peki psikolojik etkisi: Benim gözlemlerime dayanarak, internetli cep telefonu aşırı kullanan kişiler, kendilerini girdikleri sanal alemde özgür sandıklarından dolayı, aile bireylerinden uzaklaşıyor ve farkına varmadan derin bir yalnızlığık gelecekte kendilerini bekliyor olacak. Çünkü ailede önemli olan dayanışma, akşam muhabbetleri, sofra adabı, kısacası aile ile paylaşılan zaman hiç kalmıyor. Daha kötüsü ise artık aile fertlerini bile umursamaz oluyor.
Aslında tespitlerim o kadar çokki buraya yazacak olursam çoooookkkk uzar gider. Sözün özü olarak diyorumki nasılki eğitim ailede başlar, internet kullanım eğitimide ailede verilmesi gerekir. Aile fertleri şöyle düşünmemeli "aman gitsinde biraz kafam dinlensin" dememeli çocukları ile onlar ayakları üzerinde durana kadar ilgilenmeliler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder