8/12/2016

Kurban Keserken Önerilen Dua Kurban İçin Dua

  Hiç yorum yok
Kurban Keserken Önerilen Dua Kurban İçin Dua
Kurban Bayramında Kurban Keserken Okunması Önerilen Dua

Kurban bayramına yaklaştığımız şu günlerde belkide hayatında ilk kez kurban kesecek olan kişiler kurbanı keserken hangi dua okunur? internette araştırmalara girmişlerdir bile...
Öncelikle bir konuya dikkat çekmek isteriz. Kurban bayramında kurban kesilecek hayvanın kesim sırasında yapılan hataları çokça görmekteyiz. Bu hata şudur; Kesilecek olan hayvanın ayaklarının dördünüde bağlamak, hayvana yapılan işkencedir. Doğru olan kesim; Kesilecek olan hayvan ön ayaklarından 1 tane ayağının bağlanmamasıdır. Çünki hayvan kesim sırasında can verirken çırpınır bir ayağının boşta olması kesilen hayvanın çırpınmasına olanak tanır ki dinimizcede uygun olan budur. Ama malesef bir çok kişi kurban edilecek hayvanın ayaklarının dördünüde bağlamaktalar buda kurban edilen hayvana büyük bir eziyettir.
Kimileride kurban kesilecek olan hayvanı ellerinden kaçırdıkları zaman yakalayabilmek için hayvanı çok fazla yaralamaktalar buda usulüne uygun bir kurban kesimi değildir. Neyse bu konulara dikkat çektikten sonra asıl konuya gelelim. Kurban Bayramında kurbanı keserken hangi dua okunur yazalım.
Kesilecek olan kurbanın ön ayağının biri dışında geri kalan 3 ayağı bağlanır. hayvan yatırılır ve kesmeden önce tekbir getirilir ve diğer usuller yerine getirildikten sonra aşağıdaki dua okunup kurban kesilir.

Allahümme hâzâ minke ve leke inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn. Allahümme tekabbel min fülân bin fülân.

Daha sonra kurban kesildikten sonra can verme işi bitene kadar hayvan öylece bırakılır. Çırpınma hareketleri iyice azalınca ayakları çözülür. Can tamamen kurbanın bedenini terkettikten sonra diğer işlemler yapılır ( deri yüzme, parçalamai kırma) işlemi gibi...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder