2/16/2021

Nevşehir Muhacir Mantısı Tarifi, Nevşehir Muhacir Mantısı Nasıl Yapılır?

  Hiç yorum yok
Nevşehir Muhacir Mantısı Tarifi
Nevşehir Usulü Muhacir Mantısı Yapılışı

Anadolu mutfağından Nevşehir ilinde yapılan yemeklerden Muhacir Mantısı yapılışının anlatımı tarifi aşağıda verilmiştir.

Nevşehir Muhacir Mantısı Malzemeleri:
Bir paket yaş maya
Yarım bardak ılık süt
2 tatlı kaşığı toz şeker
750 gr un
2 baş soğan
Domates salçası
Ayçiçek yağı

Nevşehir Muhacir Mantısı Yapılışı:
Öncelikle yaş mayayı bir kaba koyup çatalla ezin. Üstüne ılıtılmış ama sıcak olmayan yarım bardak sütü ve 2 tatlı kaşığı toz şekeri ekleyip iyice karıştırın ve kabarmaya bırakın. Unun az bir kısmını kenara ayırıp, geri kalanına tuz ve kabarmış mayayı ekleyerek hamur haline getirin. Kulak memesi kıvamı olacak.  Hamuru sıcak tutacak bir ortamda bırakın, 30-45 dk kadar bekleyip kabarması lazım. Hamur kabarınca, soğanları ince ince doğrayıp kavurun ancak diri kalmaları gerek. Sonra üzerine 1-2 yemek kaşığı salça ekleyin, 2-3 dk sonra altını kapatın. Baharatlar tuz, karabiber ve pul biber. Bu mantının içi oluyor. Gelelim mantının yapılmasına. İşin zor ve zahmetli kısmı burası. Önce elinizdeki hamuru birer elma büyüklüğünde parçalara ayırın.
Sonra bu parçalardan birini oklavayla açın. Kenara ayırdığınız unu gerektikçe kullanın. İnce veya düzgün bir şekilde açmak gerekmiyor, kalınlığı yarım cm kadar olabilir. Açtıktan sonra ortasına 1-2 yemek kaşığı kadar iç sosunu koyup üstüne yayın ve bunu bir rulo haline getirin. Rulonun iyice tutması için elinizle sıka sıka bir uçtan bir uca geçin. Daha sonra bu ruloyu 1-2 cmlik parçalar olacak şekilde kesin ve avcunuzun içine biraz un alıp yuvarlayın. Hazırladığınız bu parçaları, ayçiçek yağı sürdüğünüz bir tepsiye aralarında yarımşar santimlik boşluklar kalacak şekilde dizin. Tamamını dizdikten sonra, üstüne az bir miktar ayçiçek yağı ekleyin. Fırını 180-200 derece arasında çalıştırın ve yarım saat fırında pişirin.
En güzel servis için, sarımsaklı veya sade yoğurt ile ikram edin. Bir de, eğer içi artarsa, bir miktar tereyağı ekleyip onu da sos olarak kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder