Adana, Adananın Turistik Yerleri, Adana Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Adana, Türkiye Adana, Adana Hakkında Detaylı Bilgi
Adana İlinin Başlıca Özellikleri
Sadece yurt içi değil yurt dışında yaşayan insanların Türkiye'miz hakkında bilgi edinmeleri gezilecek, görülecek her ne varsa adım adım tanıtmak istedik. Yazımızada Adana ile başladık. Adana için Akdeniz'in incisi denir. Bu il bir çok uygarlıkları barındırmasından dolayı Adana'nın, önemli ölçüde tarihi eserleri vardır. Özelliklede dönemin uygarlığına ait eserlerin bulunduğu müzeler dikkat çekmektedir. Tabiki sadece müzelerle sınırlı kalmayan il, aynı zamanda ören yerleri ilede ilgi odağı olmuştur.
Adana'nın Eski Tarihi:
Adana'nın tarihi ilkçağlara dayanıyor. Adana Hititler döneminde yol üzerinde konak yeri olarak kullanılmış. Adana ili birçok uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Adana'nın Hititler zamanında Kizzuvatna krallığının egemenliği altında olduğu, günümüzde bulunan kitabelerden anlaşılmakta.
Adana'da egemenlik sağlayanlar; Hititler, Kue krallığı, Asurlular, Persler, Büyük İskender, Selefkiler, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler.
Abbasi halifesi Harun Reşit, Adana'da bugünkü adıyla bilinen Adana Kalesini yaptırmıştır. Adana Kalesinin eski adı ise İlkçağ Kalesi'dir.
Adana Çukurova, Yazman isimli bir Türk komutan tarafından yarı bağımsız olarak ilan edildi.
Adana Çukurova Mısırdaki Tolunoğullarının eline geçti. Bizanslılar Çukurova'yı 10. yüzyılın başlarında yeniden topraklarına kattı. 1071 Malazgirt zaferinden sonra Adana Çukurova Selçukluların eline geçti ve 1097 yılında Haçlı seferleriyle Selçuklular Adana Çukurova'yı kaybetti ve Adana Çukurova Memlukların egemenliğine girdi. 1352 yılında Adana Çukurova Memluklara bağlı Türkmen Beyi olan Yüreğiroğlu Ramazan Bey egemenliğine girdi. Ramazanoğulları beyliği adını aldı ve merkezide Adana oldu. Ramazanoğulları egemenliğinde iken kente hanlar, camiler, kamu binaları ile geliştirildi.
Adana 1517 yılında Mısır seferinde Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı topraklarına bağlı olan Adana'yı 1608 yılına kadar yine Ramazanoğlulları yönetti. Daha sonra 19.yy sonlarına doğru Mısır ordusunun ayklanması üzerine, Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa işgal etmiş ve Mısır ordusunun karargâhı olarak kullanmışlardır.
Adana 1840 yılında Londra antlaşması Osmanlılara geri verildi ve 1867 yılındada vilayet oldu.
Adana, 1. Dünya savaşı sonrası Fransızlarla Ermeniler işgal etti ve 20 Ekim 1921 yılında Ankara Antlaşmasıyla Fransızlar 5 ocak 1922 Adana'dan çekildi.
5 Ocak 1922 Adana'nın Kurtuluş Günü olarak kutlanıyor.
Adana İlinin Coğrafi Özellikleri:
Adana Çukurova deltasındadır. Yeryüzü şekilleri açısından Adana iki farklı bölümden oluşmaktadır.
Kuzeyinde Toros Dağları, tepeler, yaylalar
Güneyinde oavalar
Batısında Karanfildağı, Güzeller tepesi ve Demirkazık tepesi yer alır.
Adana 1950 yılından sonra gelişme gösterdiği endüstriyel alanlar; çırçır, pamuk ipliği, pamuklu dokuma, un, bitkisel yağ, sabun, kereste, çimento.
Adana'da Gezilmesi Gereken Müzeler:
Adana Arkeoloji Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Atatürk Müzesi, Misis Mozaik Müzesi
Adana'da Gezilmesi Görülmesi Gereken Ören Yerleri:
Anavarza Dilekkaya Köyü Ören Yeri, Şar Şar Köy Ören Yeri, Misis Yakapınar Ören Yeri, Magarsos Ören Yeri, Ayas Aigaiai Yumurtalık Ören Yeri, Akören Ören Yeri, Ceyhan Sirkeli Muvattali Kabartması ve Ören Yeri.
Adana'da Meşhur Olanlar:
Arkeoloji müzesi, Sabancı camisi, Taşköprü panoramik, Adana istasyonu, Adana eski belediye konağı, Varda köprüsü, Kültür ve sanat köşkü tarihi kız lisesi, Anavarza, Ramazanoğlu konağı, büyük saat, Ulu cami, Bebekli kilise, Şalgam suyu, Analı kızlı, Kabak çintme, Karakuş tatlısı, Bici Bici, Karsambaç, Yüksük çorbası, Kısır, Mahluta çorbası, sıkma, Adana Kebabı.
Adana'da Bulunan Okullar:
Çukurova Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kanuni Üniversitesi.
Adana'da Düzenlenen Festivaller:
Uluslararası Engelli Gençlik Festivali, Uluslararası Hava Oyunları Festivali; 18-19-20 Mayıs tarihlerinde düzenleniyor. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali; her yıl düzenlenip 1 ay sürüyor ve festivalde sergilenen oyunlar İstanbul Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezindede sergilenmekte.
Adana'da Yeraltı Kaynakları:
Krom, Demir, Manganez, Kurşun, Çinko, Kömür, Kuvars, Kuvarsit, Kil, Barit, Kireçtaşı, Kum agregası, pomza.
Adana'nın İlçeleri:
Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam, Karaisalı
kaynak: vikipedia, adana-bld.gov.tr, adanakultur.gov.tr
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder