2/19/2021

Adanada Hangi Müzeler Gezilir? Adanada Ünlü Müzeler Hangileri?

  Hiç yorum yok
Adanada Hangi Müzeler Gezilir
Adana'da Gezilecek Yerler Nereler?

Adana'da Görülmesi Gereken Müzeler:
Adana Arkeoloji Müzesi; 1924 yılında kurulmuş Türkiye'nin en eski ilk 10 müzesinden biridir. Adana Arkeoloji Müzesinde; Çukurova'nın oldukça zengin traihine ışık tutan eserler yer almaktadır. Bu eserler Gözlükule, Yumuktepe, Sirkeli ve Misis kazıları ile çıkarılmıştır. Adana Arkeoloji Müzesi'nin Giriş kat dahil olmak üzere, Kronolojik eserler, Bölgesel eserler, Sikke mühür ve mücevher eserler salonları bulunmaktadır. Bu müze Pazartesi günü hariç diğer günler 08:30 ile 17:00 arasında açıktır.
Adana Arkeoloji Müzesi Giriş katında bulunan ve çok ilgi gören eserler; Troya savaşlarını betimleyen mermer lahit ( Akhilleus lahti), Medusalı lahit, İnsan boyutunda bronz Karataş heykelidir.
Adana Arkeoloji Müzesi Kronolojik Eserler salonunda bulunan en çok ilgi gören eserler; Çukurova'da yaşamış uygarlıklara ait eserler, Adak eşyaları, Kap, kandil, tanrı, tanrıça, insan ve hayvan figürleri, Lir çalan Orpheus mozaği'dir.
Adana Arkeoloji Müzesi Bölgesel Eserler Salonunda sergilenen ve bu salonda en çok ilgi gören eserler; Zengin formlu cam örnekler, Selçuklu çinileri ve yörede yaşamış olan uygarlıklara ait mühürlerdir.
Adana Arkeoloji Müzesi Sikke Mühür ve Mücevher Eserler salonunda bulunan ve bu salonda en çok ilgi gören eserler ise; Parayı ilk bulan Lidyalılar dönemi ve sonraki dönemlerde kullanılmış sikkeler, takılar ve Adana'da bulunmuş olan definelerdir.

Adana Etnoğrafya Müzesi; 1845 yılında kurulmuş ve daha sonra terkedilmiş bir kilisenin yeniden düzenlerek 1983 yılında müze haline getirilmiştir. Adana'da bu müze Eski müze ismiyle bilinmektedir.
Adana Etnoğrafya müzesi (Eski Müze)'de Toroslarda ve Çukurova yöreklerine ait fazlasıyla zengin eşyalar sergileniyor. Adana Etnoğrafya müzesi (Eski Müze)'sinde sergilenen ilgi gören başlıca eserler şunlardır; Kitabeler, mezar taşları, Adana valisi Süleyman Paşazade Ahmet Paşanın mezar taşı, Karaisalı kaymakamı Hasan Fevzi Beyin mezar taşı, Adana askeri alaybeyi Miratizade İbrahim beyin mezar taşı, Adana defterdarı Sofyalı Mustafa beyin mezar taşı, Orman başmüfettişi Akif efendinin mezar taşı ve 17. yy. kalma Osmanlı erkekleri ve kadınlarına ait mezar taşları, Misis hanı, Adana vilayet konağı, Bahripaşa çeşmesi, Taşköprü ve Misis köprüsü kitabeleri, Osmanlı arması, Ham derid çarık, zemzem takımı, bakır kahve iriği, ahşap kahve değirmenleri, mangal, hedik, ellik, körük, kirkit, keseler, gelin takunyası, güneş ölçme aleti, Ney, kaval, aşiret zurnaları, altın küpe, kolye, bilezikler, gümüş kemelrler, kemer tokaları, hamaylı, tesbihler, halhal, yüzük, tepelik, ağızlık, sürmedan, köstekli saat, kılıç, kalkan, müzik aletleri, cepken, sırma işlemeli bayan kıyafetleri, bindallı, el dokuma tezgahları, ıstaç, mekik, yay, ılkıdır, kirmen, çıkrık, kilim örnekleri, yörük çadırı, çeyiz çuvalları, keçeler, duvar yastıkları, fener, Kur'an-ı Kerim, kama, hançer, çakmaklar, para keseleri, aşiret kadın giysileri ve daha pek çok sayamayacağımız kadar zegin eserler sergilenmektedir. Adana Etnoğrafya müzesi (Eski Müze) Pazartesi hariç, diğer günler 08:30 ile 17 arasında açıktır.

Adana Atatürk Müzesi; 19.yy'da Ramazanoğulları Suphi Paşa'ya ait 2 katlı geleneksel Adana evlerinden biridir. Özel yapısından dolayı korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.
15 Mart 1923 yılında Musta Kemal Atatürk ve eşi Latife hanım Bugünkü adıyla Atatürk Müzesi, Ramazanoğulları Suphi Paşa'nın bu evinde misafir olmuşlardır. Atatürk Müzesi halkında yardımlarıyla retore edilip 1981 yılında ziyarete açılmıştır. Atatürk'ün ve eşi Latife Hanım'ın bu evde misafir oldukları gün 15 Mart günü, Atatürk'ün Adana'ya gelişi olarak halen günümüzde her yıl resmi törenle müzede kutlanmaktadır.
Adana Atatürk Müzesi alt katı; çalışma odası ve kütüphane bölümlerinden oluşuyor.
Çalışma odasında; Kurtuluş savaşı ve sonrası yıllarda çıkarılmış olan gazeteler.
Kütüphane bölümünde; Osmanlıca ve Latin harfleri ile yazılmış kitaplar.
Adana Atatürk Müzesi üst katı; Sofa, yatak odası, çalışma odası, basın odası, mücahitler odası, oturma odası, hatay odası, silah odası, yaver odası, kuva-yi milliye odası bölümleri yer almaktadır.
Sofa odasında en ilgi çeken Atatürk'ün mumdan yapılmış heykeli.
Adana Atatürk Müzesinin üst katında bulunan odalardaki dikkat çeken eserlerin başlıcaları; pirinç karyola, yatak, masa örtüsü, maraş işi koltuk, maraş işi elbise dolabı, Maraş işi masa, Maraş işi sandalye, telefon, gazete ciltleri ve gazetede çalışanların çerçevelenmiş resimleri, mücahit portreleri, madalya, nargile, mangal, kilim, halı, Hataydan gelen heyet ve Atatürk ile görüşmeleri Atatürk'ün "40 asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz" cümlesini anlatan mankenler kullanılarak bu olay sergilenmiştir. Bunların dışında Adana Atatürk Müzesinin üst katında; tüfekler, tabancalar, apoletler, madeni paralar, ibrik, leğen ve daha pek çok eserlerin sergilendiği Adana Atatürk Müzesini öğrenci ve askerler ücretsiz gezebiliyor. Adana Atatürk Müzesini vatandaşlar ücretli olarak pazartesi günü hariç diğer günler saat 08:30 ile 17:00 arasında gezebiliyor.

Adana Misis Mozaik Müzesi; Bizans dönemine ait bir kilisenin zemini üzerindeki mozaiklerde Hz. Nuh'un tufan sırasında gemisine aldığı hayvanları betimlemiştir. Adana Misis Mozaik Müzesi 1956 yılında Misis Höyüğü'nden çıkarılan mozaiklerin korunması amacı ile kurulmuştur. Bu nedenle Hz. Nuh'un tufan sırasındaki gemiye aldığı hayvan mozaikleri ile Misis Höyüğü kazılarından çıkarılan eserler burada bulunmaktadır. Adana Misis Mozaik Müzesi pazartesi günleri hariç diğer günler saat 08:30 ile 17:00 saatleri arasında vatandaşların ziyaretine açıktır.
kaynak: vikipedia, adana-bld.gov.tr, adanakultur.gov.tr

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder