7/08/2013

ÖSYM Doğru Tercih Yapılışı

  Hiç yorum yok
ÖSYM Doğru Tercih
ÖSYM Doğru Tercih Sıralaması Nasıl Olmalı, Doğru Tercih Nasıl Yapılır?

Tercihlerin başladığı bugünden itibaren tercih sıralamalrında yapılan yanlışlıkları önleme adına, doğru tercih nasıl yapılmalıdır aşağıda açıklayacağız. Ancak önerimiz yinede Bir dersane yardımı almanız yönündedir. Çünkü kulaktan dolma bilgiler tercihlerinizde hata yapma olasılığınızı artırabilir. Tercih bilgilendirme seminerinde anlatılan doğru tercih nasıl olur bizde sizlere anlatalım.

Mesleğe Göre Tercih:
Öğrenci hangi meslek gruplarını istiyorsa o mesleğin puan türünü (MF-4 Puan türü) gibi dikkate alarak, Sınavda alınan puanıda dikkate alarak, yüksek puandan aşağı doğru sıralama yapmaktır.

Memlekete Göre Tercih:
Öğrenci hangi ilde okumak istiyorsa, o ildeki üniversitelerin puanlarının sıralamasına göre tercih yapmalıdır.
ÖRNEK: Ege Üniversitesi puan 500
Dokuz Eylül Üniversitesi Puan 480
Şifa Üniversitesi 460
Ancak yapılan tercihte yine puan türünüde dikkate almak gerekir.

Alınan Puana Göre Tercih:
Neresi olursa olsun gider okurum diyenlerin başvurduğu yöntemdir. Bu yöntemde hangi puan türünüz yüksekse, o bölümlerden herhangi birilerini üst puandan alt puana doğru sırasıyla yazmaktır

Puan Türüne Göre Tercih:
Okumak istenen puan türüne ait bölümleri, üst puandan alt puana göre sırasıyla yazmaktır.
ÖRNEK: MF-4 puan türünden olan bölümlerin yüksek puandan aşağı daoğru 30 tercih yapmak. Aynı şekilde MF-3, MF-2, MF-1, YGS-1, TM-1, TS,2 ve diğerleride aynı yöntemle doldurulur.

Bu sıralar çok sorulan bir konuyada açıklık getirelim. Bize "ÖSYM nin tercih kılavuzunda başarı sıralaması yok biz neye göre tercih yapacağız" diye sorular geliyor.
Eğer ÖSYM'nin yayımlamış olduğu tercih kılavuzunda başarı sıralaması yoksa, o kısım puana göre tercih yapılacağını gösterir.
Kılavuzda hem puan hemde başarı sıralaması varsa o halde her ikisinide dikkate almak gerekiyor.

Yüksek puandan sıralamaya başlanyın derken tabiki almış olduğunuz puanın çok çok üzerinde puan sıralamasından değil, almış olduğunuz puanın makul bir üst kısmından yazmalısınız.

Tercih kılavuzunda özel koşul ve açıklamalar sütununda yer alan bölümlere çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünki orada alınması planlanan öğrencilerde aranan nitelikler gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Özel koşul ve açıklama bölümüne mutlaka dikkat ederek tercihinizi yapın. Doğru Tercih yapmak için siz değerli öğrencilere tavsiyemiz tercih konusunda uzmandan yardım almanız sizin yararınıza olacaktır. Yada tercih kılavuzu çok iyi dikkatli okuyup inceleyiniz ve ona göre tercih yapınız.
ÖSYM'nin Tercih Kılavuzuna aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
http://www.osym.gov.tr/belge/1-19181/2013-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-ki-.html

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder