10/01/2021

Küçük Altının Sahtesi Nasıl Belli Olur, Çeyrek Altının Sahtesi Neresinden Bilinir

  Hiç yorum yok
Küçük Altının Sahtesi Nasıl Belli Olur
Altının Sahte Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Son zamanlarda piyasada görülen sahte altın olayı malesefki alıcıyıda, satıcıya zor duruma düşürüyor. Özellikle düğünlerde takılan altınların içinde bir çok sahtesi bulunuyor. Sahte altın olayı ile karşılaşmamak için en iyi yol tanıdığınız bildiğiniz kuyumculardan almanızdır.
Bir altının sahte olup olmadığı anlamak için en çok kullanılan yöntemlerin başında, altının ısırılması geliyor. Eğer altın sahte ise ısırılınca diş izi çıkıyor. Altın gerçek altın ise diş izi çıkmıyor.
Peki altın sahtemi gerçekmi anlamanın başka yolları varmı derseniz, evet var. Bunlarıda şöyle sıralayalım.

1- Altın alırken öncelikle ayar ve patent damgalarına bakılmalıdır. Her altının bir markası vardır ama bazı altınlarda markalar yer almaz. Gerçek bir altında bulunması gereken şey, altının ayarıdır. Bu ayarlar 14, 18, 22, 24 ayar diye bilinen numaralardır. Fakat çok uzun zaman geçince deforme olup silinebiliyor.
2- Altını sert bir zemine attığınızda, altından tok bir ses gelirse, altın gerçektir. Fakat teneke düşmüş gibi zayıf ve ince ses gelirse altın sahtedir.
3- Altının üzerini sert bir madde ile çiziniz. Çizilen yerin altı sarı olursa altın gerçektir. Ama çizdiğiniz yerden kahverengi bir renk çıkarsa altınınız sahtedir.
4- Altınların üzerindeki ayar yazısı yıprandığından dolayı aşınır kuyumcularda altının ayarını anlamak için taşa sürtme yöntemi kullanır. Her kuyumcunun mağazasında altının ayarını anlamak için “Mihenk taşı ve altın ayar asitleri” vardır. Bu metodla altın, mihenk taşına sürtülerek bir çizgi oluşturulur. Ardından bu çizilen çizgi üzerine asit damlatılır. Eğer asit döküldükten sonra oradaki çizgi silinip yok oluyorsa ayar daha düşüktür veya altın değildir anlamına gelir. En sağlıklı ve en doğru yol olan bu işlemi sadece kuyumcular yapabilir.
5- Eğer altına yapmak istiyorsanız, altın alırken nereden alıyorsanız tam ayar garanti belgelerini mutlaka sorun. Alacağınız ve yatırım yapacağınız altınların mutlaka markası vardır. Markası olan altınların patenti olur. Ama eğer markası olmayan altın almıyorsanız mutlak ve mutlak dediğimiz gibi tanıdığınız bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kuyumcudan alın.

Söylediğimiz yöntemlerle aldığınız altının veya elinizde bulunan altının sahte olup olmadığını anlayamadıysanız yapacağınız en doğru şey kuyumcuya götürüp sahte olup olmadığını öğrenmektir. Umarız böyle olaylarla karşılaşmazsınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder