10/01/2021

Kayseride Gelin Alırken Neye Göre Kız Bakılır, Gelin Alırken Nesine Bakılır

  Hiç yorum yok
Gelin Alırken Neye Göre Kız Bakılır
Erkek Evlada Kız Bakarken Neye Dikkat Edilir? Kayseride Kız İsteme Nasıl Olur?

Eskiden çoğu Kayserili hanımlar oğullarına kız bakarken baktıkları kızı bir çok elemeden geçirirlerdi. Bir kızı sadece dış görünümüne göre değerlendirmezlerdi. Her anne baba gibi oğullarına layık olabilecek kızı gerek temizliği, gerek marifeti ve gerekse fiziki özelliklerin hepsi bir arada olmasına bakılır.
Bir çok tanıdığım Kayseri'nin yerlisi olan ve eski toprak diye tabir edilen hanımlar, bir kızı ilk önce kızın evinde görürler, beğenirlerse kızın bir fotoğrafını alıp oğullarına gösterirler. Tabiki oğullarınında resmini kıza verirler.
Karşılıklı beğeniler olursa bu kez erkek annesi kızın evinde teftişe koyulur. Bunlar nedir diye akla hemen soru gelir. Hemen söyleyelim.
Beğendikleri kızın evinin süpürgesine bakılır. Süpürgenin ucu pisse o kız pasaklıdır. Süpürgenin ucu temizse, o kız temiz ve titiz bir kızdır. Yani kız evine temizdir.
Sonra kızın saç fırçasına veya tarağına bakarlar. Kızın tarağı yada saç fırçası kirli ise o kız bedenine pasaklıdır. Ama saç fırçası veya tarağı temizse kız bedenine temizdir.
Bu temizlik teftişi bittikten sonra sıra kızın vücudunda bir herhangi bir leke, iz, hastalık varmı diye kızı hamamda görürler. Eğer kız hamamdada tam not almışsa bu kez marifet teftişine gelir.
Marifet teftişinde kıza Kayseri'nin ünlü mantısı yaptırılır veya mantı yapılırken yardım etmesi istenir. Amaç kızın mantıdaki marifetidir. Eğer kız bir kaşığa 40 mantı sığdıracak kadar mantıyı ufacık dolduruyorsa o kız marifetlidir demektir. Evlenecek kız bu olaydanda tam not alırsa artık düğüne sıra gelir. Yani gelin hanım evleneceği erkeğe layık bir hanımdır. Bayada akıllıca..:)))) Boşuna Kayseri zekası demiyorlar :)))))

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder