12/30/2021

Dolmabiberin Cinsiyeti Varmı? Dolmalık Biberlerin Cinsiyeti

  Hiç yorum yok
Dolmabiberin Cinsiyeti Varmı? Dolmalık Biberlerin Cinsiyeti
Bugün bu zamana kadar hiç duymadığım dolmalık biberlerin cinsiyeti konusunda bilgiyi Zahide yetiş'in programında öğrendim.
Meğer pazardan, marketten, manavdan aldığımız ve hatta kendimiz yetiştirdiğimiz dolmalık biberlerin bir cinsiyeti varmış.
İbrahim Saraçoğlu olmasa herhalde vay halimize olurdu .:)))
Çünki Zahide Yetiş'in programında prof. dr. İbrahim Saraçoğlu dolmalık biberlerin, halk dilinde dolmabiberlerin bir cinsiyeti olduğunu ondan öğrendim.
Benim gibi bu zamana kadar duymayan çok insan vardır.
Belkide dolmalık biber yetiştiricileri bile, dolmalık biberin cinsiyeti olduğunu bilmeyenlerde bil hayli fazladır diye düşünüyorum.
Hemen akıllara şöyle bir soru gelebilir. "erkek dolmabibermi daha iyi, yoksa dişi dolmabibermi daha iyi"?
Kullanım alanına göre değişiyormuş. Erkek dolmalık biberlerin kendisi etli bir yapısı olduğu için yemeklerde kullanımı uygunmuş.
Dişi dolmalık biberlerin yapısı etsiz ve ince olduğu içinde çiğ olarak yemek iyiymiş.
Erkek dolmabiber nasıl belli olur? Dişi dolmabiber nasıl belli olur? dolmalık biberin cinsiyeti neye göre belli olur? Dolmalık biber erkekmi dişimi nasıl anlarız? gibi soruların cevabı; eğer şu an evinizde dolmalık bibebriniz varsa bir koşup bakın. Dolmabiberinin altını çevirin saplı olan kısım değilde diğer tarafını çevirip bakın. Orda kaç tane tümsek var? Eğer dolamlık biberlerinizin alt kısmında tekli sayıda tümseklik varsa o erkek dolmalık biber (mesela 3 tümsek).
Eğer dolmalık biberinizin altında çift tümseklik varsa (mesela 4 tümsek) oda dişi dolmabiber oluyor.
Bu açıklamayla şu anlaşılıyor, dolmalık biberin hangi renk olduğu değil, kullanılacak alana göre cinsiyeti önemli oluyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder