Kına Hangi Ele Yakılır? Kına Gecesi Niye Yapılır?
Kına Gecesi Kına Gelinin Hangi Eline Yakılır? Kına Gecesi Kına Damadın Hangi Eline Yakılır?
Kına Yakma Sebepleri Kınanın Şifaları Kına Hakkında Herşey...
Günümüzde kına deyince akla gelen düğünden bir önceki gün düzenlenen kına geceleri aklımıza gelir.
Kınayı eskiden Türkler vebaya karşı kullandığı biliniyor.
6.yy. balgam söktürmek için kuru üzümle dövülüp hap şeklinde yutulmaktaydı. Bu metod halk arasında oldukça yaygın bir yöntem.
Baş ağrısına kına rezene tohumuyla yoğrularak lapa yapılır ve başa sürülmektedir.
Nezle için kına karpuz suyu ve sirkeyle karıştırılıp başa yakı şeklinde sarılmaktadır.
Göz ağrısı için kına az su ile kaynatılarak başa sürülmektedir.
Kına bugün hala belli şekilllerde halk arasında belli rahatsızlıklara şifa olması için kullanılmaktadır. Kesiklere, yanıklara, egzamaya, mantara karşı kınanın şifalı olduğu düşünülmektedir. Tabiki her zamanki gibi uyarımızıda yapalım "eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa ilk yapacağınız şey doktora gitmektir. Kafanıza göre gelişigüzel ilaç kullanmayın" diyoruz ve kına hakkında yazımıza devam ediyoruz.
Kına halk kültüründede kendi yerini çok geniş bulmuş aşıkların sazlarından, dillerine ve atasözlerine kadar bir çok yerde kullanılmış. Gerek gelin eline yakılmış, gerekse saça veya başka yerlere yakılması önerilmiş.
Kına Ne İçin Yakılır? Kına Niye Yakılır?
Türk halk kültüründe genellikle 3 şey için kına yakılmaktadır.
1- kesilecek kurbana, Allah yolunda kurban edildiği için.
2- askere giden delikanlıların başına veya eline yakılır, Vatana kurban olduğu için.
3- baba evinden ayrılan evlenerek ayrılacak olan gelinlere yakılır. Kocasının ailesine, yeni evine ve kocasına kurban olduğu için.
Düğünden Önce Kına Gecesi Neden Yapılır?
Kına geleneksel olarak saflığı, temizliğin, iyiliğin simgesi kabul edildiğinden gelinlere kına yakma eylemi eskiden beri kutlama halinde yapılmaktadır. Kutlamaya kına gecesi deniyor. Aslında gelenek kına ağıtlarda yakılır. Kınayı yakan kişinin başı bütünlenir.
Geline Kına Neden Yakılır? Geline Kına Nasıl Yakılır? Geline Kına Adeti Nedir?
Kna geline bakireliğin simgesi olmasından dolayı ve gelini güzelleştirdiği düşüncesi ile yakılıyor. Geline kına yakacak kişinin başı bütün, evli, mutlu, çocuklu olması şarttır. Gelinin avucuna kına yakılırken, kayınvalidesi gelinin avucunun içine altın koyar. Kına gecesi oyunlar, türküler, maniler, deyişler kına gecelerinde yapılan en önemli eylemlerdir. Kına gecelerinde bir taraftan ağlanırken diğer taraftan eğlenilmektedir.
Kına Gecesinde Kına Türküleri Nereden Çıktı?
Kına gecelerinde söylenene göre kına türküleri gelin ve gelinin annesini ağlatmak için düzenlenmiş yakımlardır. Yine söylenene göre kına yakma deyimide, ağıt yakma gibi Türkü yakma sözüne dayalı olarak oluşturulmuş bir söz kalıbıdır.
Damat Kınası
Elbetteki sadece gelinler değil zaman zaman damatlarda kına törenine katılmaktadır. Damadın evinde yani güvey evinde yakılan kına, genelde gelin evinden bir tepsi ile gelir. Kınanın yanında börekler, pastalar, çörekler konuluyor. Damadın arkadaşları damada kına yakılırken elinin içine yani avucunun içine bozuk para koyar.
Kına Gecesi Günü Kına Damadın Neresine Yakılır?
1- Bazı yörelerdede kına gecesi günü damadın sadece serçe parmağına kına yakılır.
2- Bazı yörelerde kına damadın sağ elinin tamamına yakılır.
3- Sağ elin avucunun içine yakılır.
Kına Neden Sağ Ele Yakılır?
Kınanın sol ele yakılmamasının sebebi, sol elle taharet alınmasıdır.
Damadın Kına Gecesine Kimler Katılır?
Damadın kına gecesinde geleneklerimize göre aslında yalnızca erkekler katılır. Fakat günümüzde Gelin kınasıyla damat kınasını bir arada yapan ailelerde bulunmaktadır. Günümüzde kına gecesi artık bir sektör haline gelmiş bu özel gece için yani kına geceleri için organizasyonlar yapan firmalar oluşmuştur. Her bütçeye uygun kına geceleri bu sektörler tarafından düzenleniyor.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder