10/06/2021

Mezarlıkta Yeri Belli Olmayan Bilinmeyen Mezarlar Nasıl Bulunur?

  9 yorum
Yeri Belli Olmayan Bilinmeyen Mezarlar
Mezarlıkta Ada ve Parseli Bilinmeyen Mezarı Nasıl Bulabiliriz?

Geçenlerde yaşadığımız bir olayla beraber edindiğimiz bir bilgiyide ziyaretçilerimizle paylaşmak istedik. Konumuz mezarlıkta ada ve parseli yani nereye gömüldüğü bilinmeyen belli olmayan veya yeri kaybolan mezar nasıl bulunur?
Kayınvalidem annesinin öldüğü gün, annesini define, kayınvalidemi ise doğuma götürmüşler. Bu nedenle kayınvalidem annesinin nereye defnedildiğini bilmiyordu. Tabi çok eskiden ulaşım çok kötüymüş bir yerden bir yere gitmek neredeyse imkansız kadar kötü durumdaymış. Birde bunların üzerine yoklukta binince, kayınvalidem yıllarca annesinin mezarına gidememiş. Kardeşleride hiç ilgilenmemişler. "Hdi kardeşim seni annemin mezarına götürelim" dememişler. Bir yere nasıl gidilir hiç bilmeyen kayınvalidemde annesinin mezarına yıllarca hiç gidememiş. Mezarlık yakın bir yerde olsaydı kimseye ihtiyaç duymadan zaten annesini hem normal günlerde hemde bayramlarda ölen annesinin mezarını ziyaret ederdi.
Bizde geçenlerde kayınvalideme "Hadi annenin mezarını bulalım ziyaret edelim" dedik ve mezarlığa gittik.
Annesinin ölüm tarihini bilmesi mezarı bulmamıza yardımcı oldu.

Şimdi gelelim konunun özüne. Mearlıkta nereye defnedildiği ve yıllarca hiç gidilmeyen yerinin nerde olduğu bilinmeyen veya unutulan mezar, ölenin adı, soyadı ve ölüm tarihini, mezarlıkta bulunan bilgi işlem merkezine girip söylediğinizde, ölen kişinin mezarının ada ve parsel numarası veriliyor. Bu şekilde herkes yakınını ziyaret edebiliyor.

9 yorum :

  1. sadece hangi hastanede öldüğünü ve ölüm yılını biliyorum onun dışında bir bilgi yok elimde bulabilir miyim yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara kadın doğum Seda Hanım Etlik ne doğurdu ortaöğretim 07 2010 cihanker bebek

      Sil
  2. Hangi sistemden sorgulanıcak

    YanıtlaSil
  3. Peki ada ve parseli bilip 16 senedir gidilmeyen mezarı nasıl bulabiriz 7 yaşında idim ama hatırlamıyorum taşı falan eski idi çalınmış olma ihtimali yüksek ama yanında sağında solunda kim vardı bilmiyoruz nasıl bulunur

    YanıtlaSil
  4. Bulunduğunuz şehirdeki mezarlıkların Bilgi İşlem merkezleri var. Hemen mezarlık girişinde bulunur. Vefat eden kişinin adını soyadını ve öldüğü yılı burada bulunan kişilere söylerseniz adasını parselini size verebilirler. Eğer istediğiniz sonucu mezarlığın girişindeki bilgi işlemden öğrenemezseniz o vakit yine mezarlığın içinde bulunan bölüme sizi yönlendirirler o bölümde sisteme kaydedilmemiş ama defterde bulunan arşive bakıp size istediğiniz bilgiyi verirler. Tabi eğer yıllarca hiç aranmamış sorulmamış ve çok eskiden defnedilmiş ve defnedildiği kabri satın alınmamışsa o zaman büyük ihtimal kimsesizler mezarlığı denilen kısıma nakledilme olasılığıda yüksek olur.
    Diğer kardeşimizin sorusuna gelince, bir mezarın adası parseli biliniyorsa zaten o mezar bulunur. Yanındakini sağındakini solundakini aramanız gerekmez. Siz mezarlık bilgi işlem merkezine gitseniz size diyecekleri "E zaten mezarın yeri belli siz ne arıyorsunuz" derler. çünkü mezarın adası ve parseli belli. Geçenlerde bir mezar aramamız gerekti çok eskiden biri vefat etmiş ve mezar yeri bilinmiyordu. Mezarlık bilgi işlemden adasını parselini bulduk ve o adada bulunan mezarların parsel numarasını takip ederek aradığımız mezarı bulduk ve bizim aradığımız mezarın taşı bile yoktu. Ama şimdi sahipleri o mezarı yaptırdı. Sizde adasını parsel numarasını biliyorsanız bulmanız gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimsesizler mezarligina kaldirilanlar kayitlara islenmiyormu yani istense bulunamazmi

      Sil
    2. Kimsesizler mezarligina kaldirilanlar kayitlara islenmiyormu yani istense bulunamazmi

      Sil
  5. Kimsesizler mezarligina kaldirilanlarin kaydi bulunmiyormu

    YanıtlaSil
  6. Kardesim banada bi yardimci olursan
    Babaannem 1970-72 yıları arasında tahminen vefat etmiş aynı şekilde ilgilenen olmamis ilçenin mezari gına defnedilmis ama mezar zamanla ilgilenen olmadı için kaybolmuş hangi mezarlık olduğunu biliyorum ama tam yerini bilmiyorum belediyenin mezarlilar birimiyle görüştüm o kadar eski kayıtlar yok dediler elimizde bilmiyorum belki benide geçiştirmiş olabilirler ben ne yapmaliyim

    YanıtlaSil