6/14/2014

Küçük Müzeden Gaz Ocağı, Eski Gaz Ocağı

  Hiç yorum yok
Eski Gaz Ocağı
Eskiden Yemek Pişirilen Ocak Gaz OcağıBenim hatırladığım çok küçüktük Annemiz bu ocakta yemek yapıyordu. Daha sonra babam "gel 3 gözlü ocak çıkmış tüplü, ondan alalım" demiş ve annemde "yoooook ben ocağımdan memnunum" demiş.
Babam birgün annem ne desin 3 gözlü tüplü ocak almış gelmiş. Annem 3 gözlü tüplü ocakların rahatlığını görünce "ooooo bu nasıl iyi bişeymiş" demiş.:)))
Tüplü ocakların riskide vardı, tüp patlayabiliyor veya yemek taşarsa ve farkına varılmazsa zehirlenme ile birlikte ufak bir kıvılcımla patlama meydana gelebiliyordu.
Hatta eskiden Keskin'de bir düğünde tüp patlaması sonucu çok insan hayatını kaybetmişti. Bu konu hakkında bizim evde çekimde yapılmıştı.
Neyse biz gaz ocağına dönelim. Bu gaz ocağı annemin yeni gelinliğinden kalma... Hatta içinde 30 seneyi aşkın gazıda bulunuyordu ama ne olur ne olmaz diye içindeki gazı döktük.
Bu gaz ocağı bildiğimiz gaz ile yanıyor. Gazı dolduruyorsun sonra ocağı yakıp ön tarafında mekanizması ile pompalama yapıyorsun. Pompaladıkça ocak yanar, pompalanmazsa söner. Eskiden bu şekilde tek çeşit yemek pişirilebiliyordu.
Şimdiki bayanlar çok rahat bu günlerin kıymetini bilmemliler.
Bu gaz ocağı benimde evimde küçük müzem adını verdiğim vitrinimde diğer eski eşyalarımla birlikte yerini aldı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder