Tarih Mezunu Resmi Özel İş İmkanları Nedir?

Tarih Meslek Bilgisi Tarih Mezunu Nerelerde Çalışır?
Tarih bölümü puan türü TS-2 dir.
Tarih Bölümünü Tercih Edenlerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Tarih, coğrafya, sosyoloji ve felsefeye ilgili ve bu alanlarda başarılı, geniş bir kültüre, üstün bir genel akademik yeteneğe, sözel yeteneğe sahip, dikkatli, okumaktan bıkmayan, bulguları objektif olarak değerlendirebilen, bilimsel merak ve tutkuya, yazma yeteneğine sahip, sabırlı, çalışmaktan bıkmayan kişiler olamaları gerekir.
Tarih Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?
Üniversitelerin tarih bölümlerinde başlıca dallar Genel Türk tarihi, eskiçağ tarihi, ortaçağ tarihi, yeniçağ tarihi, yakınçağ tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi olarak sayılabilir. Genel Türk tarihi: Türk tarihini bir bütün olarak alır ve çeşitli dönemlerini bu bütün içinde inceler. Tarih mitolojisi, Osmanlıca, İslâm tarihi, tarihi coğrafya, Türk kültür tarihi, büyük Selçuklu tarihi, kuruluş dönemi Osmanlı atrihi, Arapça, tarih araştırmalarında usul ve kaynak bilgisi, Avrupa tarihi, sömürgecilik tarihi gibi dersler görülür.
Tarih Mezunlarının Resmi ve Özel Çalışma Alanları, İmkanları Meslekte İlerleme
Bu alanda ilerleyebilmek için Osmanlıca, Arapça veya Farsça yanında bir batı dilini bilmek ve diğer sosyal bilim alanlarındada yetişmiş olmak gerekir. Tarih bölümünden mezunlar TARİHÇİ veya ARŞİVCİ olarak çalışabilirler. Ayrıca; ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitimini tamamladıkları taktirde ortaöğretim kurumlarında veya dershanelerde tarih, ilköğretim okullarında sosyal bilgiler öğretmeni olarak çalışbilirler. Üniversite ve yüksekokulların tarih bölümlerinde öğretim üyesi olmak yada araştırma enstitülerinde çalışmak için lisansüstü eğitim görmek şarttır. Tarih bölümü mezunlarından Osmanlıca'yı iyi bilenler Arşivci veya Tasnif elemanı olarakta çalışabilirler. Arşivciler tapu daireleri, TBMM, adliyeler gibi eski belgeleri saklamak durumunda olan kuruluşlarda iş bulabilirler. Turist rehberliğide yapabilirler. Kütüphane, arşiv ve benzeri kuruluşlarda, özel araştırma merkezlerinde, vakıflarda, kültür ve turizm bakanlığında araştırmacı olarak, üniversitelerde öğretim elemanı olarak, gazetelerde yazar olarak çalışabilirler. Tarihçilik iş bulma olanakları kısıtlıdır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder