11/21/2013

Kısmet Nedir? Kısmet Ne Anlama Gelir?

  Hiç yorum yok
Kısmet Nedir
Kısmet Neye Denir? Kısmetin Anlamı Nedir?

Bize göre İslâm dininde kısmet 2 gruba ayrılır.
1- Maddi kısmet
2- Manevi Kısmet
Ama her iksinide veren Yüce Allah'tır.
Bir insan ücret karşılığı bir iş yapar ve karşılığında alacağı ücret emeğinin karşılığıdır yani onun kısmetidir. Bu maddi kısmettir. Örnekler farklı açılardan çoğaltılabilir.
Manevi kısmet ise; inanan ve imanlı olan bir kişi her ne yaparsa yapsın Allah'a tevekkül eder ve sonucu yine Allah'tan bekler. Bir başka deyişle; Yüce Allah'ın, kuluna uygun gördüğü yaşam biçimidir de denilebilir. Bir örnekleme yapmak gerekirse; İnsan doğar, büyür ama nasıl öleceği belli değildir. Kişinin nasıl öleceği de kısmettir. Hiç birmiz kısmetimizde var olan ölüm şeklini biliyormuyuz? Hayır bilmiyoruz. "Kısmette nasıl ölümümüz nasıl olacaksa, o şekilde öleceğiz" deriz. Veya çok ağır bir hasta var diyelim, eğer kısmetinde daha yaşamak varsa, o kişi sağlığına kavuşur. Buda kısmete örnektir.
Kısmet manevi olarak birde şöyle tanımlanabilir. Bir erkekle bir kadının evlenmesi...
Bir kadının yada erkeğin yaşamı boyunca evleneceği kişi onun kısmetidir. Veya evli olan çiftlerin çocuklarının olup olmayacağıda kısmettir "kısmette varsa çocuklarımız olur" denilir. Yada "kısmette erkek evlat varsa erkek çocuğumuz olur" denilir.
Kısacası kısmet diye bir olay vardır. Kısmet; nasip olarakta anılmaktadır. Hala günümüzde sabahları kalkarken "Ya Nasip, Ya Kısmet" diyerek yataklarından kalkan veya işe giden kişilerde vardır.
Büyüklerimizin söylediği bir sözü vardır. Bizde bunu uygulamaktayız. Bizde burada sizlerle paylaşalım.
Sabah ezanı okunurken, melekler nasip dağıtırmış. Dağıtılan bu nasipten, nasiplenmek isteyenler ezan okunurken dışarı açılan kapıyı açarlarmışki nasibimizi bizde alalım diye... Buda aklınızın bir köşesinde bulunsun belki sizde sabah ezanı okunurken dağıtılan nasipten pay almak isterseniz kapınızı açarsınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder