9/10/2021

Antropoloji Mesleği Hakkında Detaylı Bilgi

  Hiç yorum yok
Antropoloji ne iş yapar
Antropoloji Çalışma Alanları ve İmkanları

Antropoloji bölümünün puan türü TM-3 tür. ve bu bölümün amacı: İnsanbilimi anlamına gelen Antropoloji, evrenin ve dünyanın oluşumu; yaşamın başlangıcı ve gelişimi; insanın biyolojik evrimi, ırkların doğuşu, yayılışı ve fiziksel özellikleri; toplumların ve kültürlerin oluşumu, gelişimi, değişimi ve bu konularla ilgili tarih öncesi, tarihi ve güncel tüm sorunlar üzerinde eğitim ve araştırma yapan bölümdür. Bu bölümün çalışmaları 4 ana dal altında gerçekleşmektedir. Bunlar; Fizik antropoloji, Paleoantropoloji, Sosyal antropoloji ve Etnoloji'dir.

Antropoloji Bölümünü Tercih Edenlerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Tarih, coğrafya, sosyoloji, psikoloji ve biyoloji ile ilgili olmaları, araştırmacı ve gözlemci kişilik yapısına sahip olmaları, insanı ve davranışlarını sabır ve dikkatle incelemeye meraklı olması, ayrıntılara dikkat etme yeteneklerinin olması, insanlarla iletişim kurmaktan hoşlanmaları, sebep-sonuç ilişkilerini görebilmeleri gerekmektedir.

Antropoloji Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?
Antropoloji bölümde; biyoloji, sosyoloji, tarih, uygarlık tarihi, arkeoloji, felsefe, doğa tarihi, insan biyolojisi, insan bedeninin ölçülmesi, istatistik, genetik, antropoloji kuramları, diş antropolojisi, paleopatoloji, beslenme, ergonomi, tıbbi antropoloji, dil antropolojisi.

Antropoloji Kariyer İmkanı ve Çalışma Alanları Nerelerdir?
Antropoloji bölüm mezunları; uzmanlaştıkları dallara göre MTA Maden Teknik Arama, Tabiat tarihi müzesi ve diğer müzelerin doğa tarihi bölümlerinde; gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı, çevre ve şehircilik bakanlığı, orman ve su işleri bakanlığı, DPT Devlet planlama teşkilatı, Kültür ve turizm bakanlığı, TRT Türkiye Radyo Televizyon, milli folklor enstitüsü, gibi kuruluşların kültür ve eğitim birimlerinde sosyal araştırmacı olarak çalışabilirler. Ayrıca orduda giysi ve araçların, mimaride ev ve ev eşyalarının, endüstride araç ve gereçlerin, bunları kullanacak kişilerin beden yapısına uygun olarak hazırlanmasında ve sporcuların beden yapısına göre en başarılı olacakları dallara yöneltilmelerinde danışmanlık yapabilirler. Malesef bu bölüm mezunlarının iş bulma imkânları ksııtlıdır. Son bir kaç yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, gitgide artan oranda görev alabilmektedirler. Bu bölüm mezunları daha çok üniversitelerde akademisyen olarak çalışmaktadırlar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder