9/10/2021

Aktüerya Bilimleri Mesleği Hakkında Detaylı Bilgi

  Hiç yorum yok
Aktüerya Bilimleri ne iş yapar
Aktüerya Bilimleri Çalışma Alanları ve İmkanları

Aktüerya bilimleri puan türü MF-1 dir.
Aktüerya Bilimleri Programının Amacı: Doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen rastgeleliğe bağlı, öngörülemeyen olaylara ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Aktüerler bu tür olayların oluşma riskini analiz etmek, olasılıklarını tahmin etmek ve bu olayların finansal etkilerini hafifletici güvenlik programlarını oluşturmak üzere eğitim almaktadırlar. Aktüerya biliminin amacı ise; aktüerya, istatistik, matematik, sigortacılık, bilgisayar uygulamalrı, ekonomi, finans gibi bilgilerle donatılmış; sosyoloji, felsefe, psikoloji gibi sosyal bilim dersleriyle desteklenmiş bu bilgileri ilgili olduğu her alanda kullanabilecek, sorunları rasyonel olarak çözebilecek aktüerler yetiştirmektir.

Aktüerya Bilimleri Bölümünü Tercih Edenlerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Aktüer bilimlerini tercih eden adaylarda; matematik, istatistik, finans bilgisi güçlü, bilgisayar programlarındanda yararlanarak sayısal analizler yapmaktan hoşlanan, girişimci, araştırmacı, yeniliklere açık, ekonomi ve finans ile yakından ilgili kişiler olmaları gerekir.

Aktüerya Bilimleri Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?
Matematik, istatistik, bilgisayar, finansal matematik, aktüerya matematiği, risk kuramı, hayat ve hayat dışı sigortalar matematiği, emeklilik matematiği, hasar modelleri, aktüeryal yazılımlar ve aktüerya uygulamaları'dır.

Aktüerya Bilimleri Kariyer İmkanı ve Çalışma Alanları Nerelerdir?
1- Aktüerler, ekonominin tüm sektörlerinde çalışabilmekle beraber daha çok sigorta, brokerlik, eksperlik, danışmanlık şirketleri, ticari bankalar, yatırım bankaları, yatırım şirketleri gibi finansal hizmet sektörü ile sosyal güvenlik kurumu, hazine müsteşarlığı gibi kamu kurumlarında SİGORTA DENETLEME AKTÜERİ ünvanları ile çalışmaktadırlar.
2- Aktüerya Bilimleri mezunları ulusal yada uluslararası aktüerlik sınavlarına girerek Aktüerler Yönetmeliği'nin öngördüğü koşulları yerine getirdikleri taktirde, imza yetkisine sahip aktüer ünvanıda alabilmektedirler. Aktüerlik mesleği ABD ve Avrupa'da ücret, prestij ve iş tatmini açısından en iyi on meslek sıralamasında ilk beşin içerisinde yer almaktadır.
3- Aktüerliğin toplum açısından yeni tanınan bir meslek olması nedeniyle aktüerya eğitimi almanın bir takım zorlukları olduğu gibi, aktüer sayısının azlığı sektörün aktüerlere olan ihtiyacı ve dünyada aktüerliğin aranan meslek grupları içerisinde yer alması gibi avantajları bulunur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder