Adaçayı ve Adaçayının Faydaları Neler

Adaçayı ve Adaçayının Bilinen ve Bilinmeyen Faydaları Adaçayı
En Çok Neye Faydalı?
Latince adı "salvia officinalis"
Almanca adı "salbeiblatt" ve Türkiye'de bilinen diğer isimleri " Adaçayı, dişotu ve meryemiye" dir.
Adaçayı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Adaçayı; çok iyi antiseptik, kuvvet verir, uyarıcı etkisi vardır, gece uykularını düzenler, mikrop oluşumu engeller, mantar ve virüslerin oluşumunu engeller, hastalık sonrası bedeni kuvvetlendirir, mide bulantılarını keser, sindirimi düzenler, karaciğer hastalıklarına faydalıdır, göğsü yumuşatır, bademcik iltihabına iyi gelir, dişeti iltihabına iyi gelir ve en çokta nezleye karşı etkilidir. Adaçayı; öksürüğü engeller, antibiyotiktir, astım rahatsızlığındaki sıkıntıları geçirir, kanı temizler, yüksek olan tansiyonu düşürür, gece terlemelerini azaltır, menopoz sıkıntılarını azaltır, iltihapları kurutur.
Adaçayı yağı; yara üzerine sürülürse iyileştirir.
Adaçayı Nasıl ve Ne Kadar Kullanılır?
Adaçayı Yağı; günde 2-3 damla, bir fincan suya damlatılarak içilirse Bronşit, astım ve adet kanaması düzensizliğine iyi gelir. (YÜKSEK ORANDA KULLANILMASI ZARARLI OLABİLİR)
Adaçayı hiç bir zaman 2 dakikadan fazla kaynatılmamalıdır. çünkü faydalı iken zararlı hale dönüşebilir.
Adaçayı; 1 tatlı kaşığı dolusu yaprak, 1 su badağı dolusu kaynar su ile haşlanır. Üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilir. Taze Adaçayı bitki kullanılması durumunda demleme süresi 4-5 dakika yeterli olur.
Adaçayı; Kaynamakta olan 1 litre suyun için, kuru yaprak ve çiçek karışımından yarım avuç atılıp demlenir. Yemeklerden sonra 1 fincan yaz ve kış çay yerine içilebilir.
Adaçayının Yan Etkileri:
Erkeklerin adaçayını aşırı tüketmesi ve çok uzun süre kullanması uzmanlarca önerilmiyor.
Adaçayını aşırı kullanımda kan basıncı yükselebilir. Sürekli olarak ve yüksek oranda kullanılmamalı, günlük 3 kahve fincanından fazla tüketilmemelidir.
Adaçayı; hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder