6/10/2013

Dünyanın İlk Denizaltı Gemisi Hangi Yıl Yapıldı

  Hiç yorum yok
İlk Denizaltı Gemisi
Dünyanın İlk Denizaltı Gemisini Kim Yaptı?

Dünyanın ilk denizaltı gemisini 1719 yılında, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, SER MİMAR İBRAHİM EFENDİ yapmıştır. 1776 yılında Amerikalı David Bushnell; daha önce yapılanlara benzemeyen daha gelişmiş bir denizaltı gemisi yapmayı başardı. Amerikalı Robert Fulton; 1800 yılında Nautilus adını verdiği denizaltı gemisiyle suyun altında 6 saat kalarak, o güne kadar görülmemiş bir rekor kırdı. Kısa ve öz zaman içinde denizaltılar şekilden şekile girdi. Bu denizaltıların tamamına yakını savaşcı özellikler taşımıyordu.

Dünyanın İlk Askeri Denizaltı Gemisi:
Dünyanın ilk askeri anlamda kullanılabilecek denizaltısını Yunanlılar aldı. Keşif amaçlı yapılmış bu denizaltı, askeri kimlikte silahlar taşımıyordu. Yinede bunu bir tehtit olarak gören Sultan II. Abdülhamid; bahriye nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa'ya emir vererek; Yunanlıların aldığı denizaltıyı yapan ingiliz mühendis William Garrett'i İstanbul'a getirtti. Abdülhamid; tasarladığı projesinden Gerrett'e bahsederek; üçer torpido atabilecek, 2 ayrı denizaltı yapması isteğinde bulundu. Haliç tersanelerinde kısa sürede Türk işçilerininde katılımıyla ; Abdülhamid ve Abdülmecid adı verilen, iki denizaltı yapıldı. Bu denizaltılardan biri Üsküdar açıklarında demirletilmiş eski bir vapura tam isabetle torpido atışı gerçekleştirilmiş. Bu Dünya denizaltı tarihinde hedefe torpido atışı yapabilen ilk denizaltı olmuştur.
Bu denizaltı gemilerinin parasını Sultan II. Abdülhamid kendi kesesinden ödeyerek donanmaya bağışlamıştır. Teknolojiye ve yeniliklere meraklı Osmanlı hükümdarı Sultan II. Abdülhamid'in ülkemize kazandırdıkları bununla sınırlı değildir.
Sultan II.Abdülhamid Han Ülkemize Kazandırdıkları neler görmek için tıklayınız..!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder