6/10/2013

Arıların Doğadaki Mucizesi, Arılar Bal İçin Kaç Çiçeğe Konar

  Hiç yorum yok
Arıların Doğadaki Mucizesi
Arılar Bir Balı Ne Kadar Sürede Yapar? Arıların Bal Yapma Süreci

Çiçek ve bitki türlerinin tüm polanleri arıların ayaklarına yapışır. Arılar 130 bin farklı bitki türüne konarak üremesini sağlar. Bunlar arasında yabani çiçeklerin yanında, insanında katkıda bulunduğu kabak, kavun, çilek ve tüm meyveler vardır. Bir kovandaki arılar günde 1 milyon çiçeği döller. Arılar dakikadar 11 400 kez kanat çırpabilirler. Arılar 1 kg. bal için, 40 bin arının 6 milyon kez çiçeğe konması gerekir. Bal arısı saniyede 10 trilyonluk iş yapma kasitesine sahip.
Evliya Çelebi sehayat ederken yanında ilaç olarak sadece arı sütü, polen ve bal götürürmüş. Atının ayağının toynağı zarar gördüğünde mayasına sürermiş. Evliya Çelebi sinek ısırmalarında, böcek sokmalarında ve yaralarında bu maddelerden sürermiş.
Genç arının balı daha açık renk olur. Bal arıları bir petek doldurabilmek için, 100 milyon çiçeğin nektarını toplayabilir ve 100 bin kilometre boyunca kanat çırpabilir. 1 koloni arının 1 kg. bal üretebilmesi için dünyanın etrafını 6 kez dönmeye eşdeğer uçuş yapması gerekir. Bir arının dünyanın çevresini dönmesi için yaklaşık 25 kg. bal tüketmesi gerekir. 1 arı 1 litre bal ile 25 km. hızla ve saniyede 200-250 kez kanat çırparak 3 milyon km yol kat edebilir. Kraliçe arının bir günde yumurtladığı yumurtanın ağırlı, kendi ağırlığının 20 katına erişebilir. Bir arı vücut ağırlığının 330 katı yük çekebilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder