10/21/2012

hayvanlara neden aşı yapılmalı, aşının önemi

  Hiç yorum yok
hayvanlara hangi aşılar
Kadi köpek tüyleri kist yaparmı?

Bu güne kadar hep kedi köpek tüyleri kist yapar diye biliyorduk. Ancak tanıdığım birinin köpeğinin aşı kartını okudum ve bildiğimizin yanlış olduğunu gördüm.
Aşı kartında aynen şöyle yazıyor:
Hastalığı yapan köpeğin-kedinin tüyleri değildir.  Hastalık etkeni parazitlerdir. İnsanlara da bulaşabilen iki önemli parazit vardır. Bunlar tenya ve askarid dediğimiz mide bağırsak parazitleridir. Ancak bunların köpeklerden- kedilerden bulaşma oranı, eğer iç parazitlere karşı düzenli önlem alınıyorsa yok denecek kadar azdır. İyice yıkanmamış sebzelerden bu parazitleri kapma riskiniz köpeklerden bu paraziti kapma olasılığınıza oranla çok daha yüksektir.
Düşünebiliyormusunuz aşılı bir hayvandan paraziti kapma olasılığı çok düşük bir olasılık.

Kışın pire olmaz denilir buda yanlışmış pire her mevsim olurmuş. tenya ve askarid denilen parazitleri pireler taşırmış kedi yada köpekler bu pireleri yiyerek yada pireler tarafından ısırılırsa yakalanırmış aşılanan hayvanlarda bu riskte ortadan kalkıyor. Ama tabi düzenli olarak veteriner gözetimi altında olmalı.
Birde evde beslenen hayvan hiç dışarı çıkmasa bile yinede o hayvanda pire görülebiliyormuş bununda sebebi insanlar dışarı çıkıp geldikçe üzerlerinde pire yumurtası taşırmış ve evde üremeye en elverişli yer kedi köpek tüyleri arası olduğu için doğal olarak dışarı çıkmayan hayvanda bile pire olabiliyormuş.
Evde hayvan besleyen, beslemeyen yada beslemeyi düşünen herkesin bilmesini istedim bu yazıyı paylaştım.
Sevgiyle Kalın..!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder