9/10/2021

Bakliyat Nasıl Saklanır? Güvelenmemesi İçin Bakliyat Saklamanın Püf Noktaları

  Hiç yorum yok
Bakliyat Nasıl Saklanır? Güvelenmemesi İçin Bakliyat Saklamanın Püf Noktaları
Nohut, fasülye, bulgur, yeşil mercimek ve kırmızı mercimeklerin en sağlıklı nasıl saklanır?
Birçok kişi evlerinde bakliyatları ya plastik kavanozlara, yada naylon poşetlerde tutar. Bu bakliyat saklama yöntemini kullanan kişiler hatalı bir yöntem kullanmış olur. Çünki plastik ve naylon içinde bakliyatlar daha çabuk güvelenir.
Bakliyatları saklamak için seçilen en doğru yöntem ya bez torbalar, yada cam kavanozlar seçilmelidir.
Eskiden Amerikan bezi olarak mefruşat satan mağazalardan temin edilir ve bu bezlerle bakliyat saklamak için ağzı büzülebilecek torbalar dikilirdi. Bazı kişiler kaput bezi derlerdi... Şimdilerde yastık yorgan satan dükkanlardan ve kumaş satan yine mefruşatlardan patiska veya amerikan bezi şeklinde metre ile alınabilir.
Eğer bakliyat saklamak için bez torba kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Bunlar; aldığınız kumaşı diiktirdikten sonra hemen kullanmayın önce iyice yıkayın, hatta mikropların tamamen yok edilmesi için kaynatın. Sonra bakliyatları içine gönül rahatlığıyla koyabilirniz. Ama tabi dikkat edilmesi gereken sadece bununla kalmıyor. Bakliyatları bez torbada saklayacak olanlar, bakliyatlarını bez torbalara koyduktan sonra bunları herhangi bir deterjan vs. temizlik ürünleri ile aynı dolapta, aynı çekmecede kısacası aynı yerde bir arada tutmasın çünkü deterjan kokusu bakliyatınıza siner ve yaptığınız yemeklerde deterjan kokusunu alırsınız..

Cam kavanozda bakliyat saklayacak olanlar ise cam kavanozlarınızı güzelce yıkayın kurutun ve bakliyatlarınızı içine koyun ama içine birde 1 tane at kestanesi koyun. Çünkü at kestanesi güvelerin bakliyatlarınıza gelmesini engeller. Güvelerin gelmemesi için at kestanesini, nohutta, mercimekte ve fasülyelerin içine güvelerden uzak kalması için 1 tane konur.
Güvelere karşı atkestanesini sadece bakliyatlara değil, elbiselere, halılara kısaca güve oluşabilecek her yere at kestanesi konuyor.
Bakliyatları saklarken güvelenmemesi için eğer at kestanesi bulamıyorsanız o zaman kabuklu olarak bir diş sarımsakta aynı görevi yapar yani güvelenmeyi önler.

Pirinçlerin güvelenmemesi için ne yapılır?
Pirinçleri aldıktan sonra ilk olarak pirinci tepsiye dökün havalandırın. Bu işlem pirincin var olan nemini yok etmek içindir. Daha sonra bez torbaya veya cam kavanoza koymadan önce pirincin içine 1 avuç kadar tuz atın karıştırın daha sonra torbaya veya cam kavanoza koyun.

Unun güvelenmemesi Böceklenmemesi için ne yapılır?
Un cam kavanoza konduktan sonra kavanozun içine unun en üstüne 2-3 tane defne yaprağı koyarsanız ununuz böceklenmez güvelenmez...

Kahve Nasıl Saklanır? Kahvenin bayatlamaması için ne yapılır?
Kahveyi cam kavanoza koyduktan sonra içine 2 tane küp şeker koyup karıştırın sonra kapağı kapatın. Küp şeker kahvenin nemini alacak hemen bayatlamasını önleyecek.

Elbiselerin Böceklenmesini Güvelenmesini ne Önler?
Hemen hemen bir çoğumuz yaz olunca kışlıkları kaldırır, kış oluncada yazlıkları kaldırırız. Ancak kaldırdığımız elbiselerde bazı zaman güvelenme veya böceklenme oluyor. Elbiselerin güvelenmesini önlemek içinde eskiden soba yakanlar bilir odunu tutuşturmak için kullandığımız bildiğimiz Çıra'dan çekmecelerin içine veya kaldıracağınız elbiselerin arasına koyun..

Karıncalardan kurtulmanın formülü
Karıncalardan kurtulmak için onları öldürmeden ama istemediğimiz bölgeden uzaklaştırmak için 1 tabağa tarçın dökün ve karıncaların geldiği yuvaya yakın yere koyun. Karıncalar tarçın kokusunu sevmiyorlar bu nedenle tarçın kokusunu alan karıncalar artık gelmeyecektir.
Karıncalar için bir diğer formülde limonu kesin, yarısına birkaç tane karanfil saplayın ve karıncaların çıktığı yere koyun. Ancak 1-2 haftada bir karanfilli limonu yenileyin çünkü limon malum kurur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder