9/09/2021

Yaşa Göre Günlük Aktivite Hangi Yaşta Hangi Aktivite

  Hiç yorum yok
Yaşa Göre Günlük Aktivite Hangi Yaşta Hangi Aktivite
Hangi Yaşlarda Hangi Hareketler Yapılır

Her yaşa göre bir insanın günlük yapması gereken aktiviteler vardır. Bu aktiviteleri yaşa göre şu şekilde sıralayalım.
1-4 Yaş Aktiviteleri Neler?
1 ve 4 yaş arasıdakiler gün içinde toplam 180 dakika süreyle aktif halde olmalıdırlar. Farklı iç ve dış ortamlarda hareket becerilerini, dengelerini geliştiren aktiviteler ve enerji harcamayı gerektiren oyun aktiviteleri içermelidir.

5-11 Yaş Aktiviteleri Neler?
5 ile 11 yaş arasındakiler her gün en az 60 dakika yani 1 saat, haftada en az 3 defa orta şiddetten yüksek şiddete doğru giden fiziksel aktiviteler tercih edilmelidir. Orta şiddetten yüksek şiddete aktivitelee örnek olarak ip atlama, çizgi oyunu, tutma ve yuvarlama oyunları, buz pateni, jimnastik, kayak, atletizm, futbol, yüzme, dans, masa tenisi, yavaş tempolu bisiklet sürmeyi örnek verebiliriz.

12-18 Yaş Aktiviteleri Neler?
12 ile 18 yaş aralığındaki insanlar, günde 1 saat haftada en az 3 defa yüksek şiddette kas ile kemikleri güçlendiren kuvvet aktiviteleri tercih edilmelidir. Kuvvet aktivitelerine; halk oyunları, tempolu koşu, basketbol, voleybol, futbol ve dans önerilir. Özellikle bu dönemdeki duruş bozukluklarını önlemek için yüzme, yoga ve dans uygun görülmektedir. 12 ile 18 yaş arası grubundaki insanlarda aşırı ağırlık içeren sporlar (halter, ağırlık kaldırma) ve buna benzer sporlar son derece sakıncalıdır.

Yetişkin Yaş Aktiviteleri Neler?
Yetişkin sayılan yaş grubundaki insanlar; haftada en az 3 gün ile 5 gün, 30 dakika yapılan, dayanıklılık egzersizleri kalbi güçlendirir, solunum ve dolaşım kapasitesini geliştirir. Tempolu yürüme, bisiklete binme, hafif koşu, yüzme, tenis, ev işleri, hafif bahçe işleri yetişkin yaş grubundaki insanlara önerilen ve uygun görülen aktivitelerdir.

İleri Yaş Aktiviteleri Neler?
İleri yaş grubundaki insanlara tavsiye edilen aktiviteler; en ideal egzersiz yürüyüştür. Kısa süreli ve dinlenerek yürümeye başlanmalı herhangi bir şikayet olmadıkça önce yürüme süresi, sonra yürüme temposu artırılır. Haftanın 5 günü 30 dakika yani yarım saat ara vermeden yada 10 dakikalık sürelerle 3'e bölünerek 10x3=30 dakika haftada toplam en az 150 dakika olacak şekilde planlanmalıdır.
Ayrıca haftada 2 veya 3 gün düzenli ve hızlı adımlarla yürüme, uzun süreli yavaş tempoda yüzme, hafif bahçe işleri, yoga, plates gibi aktiviteler tavsiye edilir. Kuvvetlendirme egzersizleri bir gün ara verilerek yapılmalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder