2/19/2021

Truva Atının Efsanesi Hikayesi

  Hiç yorum yok
Truva Atının Efsanesi Hikayesi
Efsaneye Göre Truva Atının Hikayesi Nedir?

Efsaneye göre denizler tanrıçası Thetis çok güzel ve çekici bir tanrıçadır. Onu gören herkes büyülenip ve güzelliğine hayran kalırdı. O dönemdeki söylenen Thetis’in doğuracağı erkek çocuğun babasından daha akıllı ve zeki olacağı söylenmekteydi. Bundan dolayı Teselya Kralı Peleus uygun görüldü Thetis ve Teselya evlendirilmek istendi. Olimpos dağında sofralar kuruldu ve çalgıcılar hazırlandı, törenin kusursuz olması planlanmış ve öylede olmuştu. Nifak tanrıçası Erins törene davet edilmediğinden dolayı, törende Erins dışında tüm tanrı ve tanrıçalar yerini aldı. Nifak tanrıçası Erins'in törende bulunmamasının sebebi davet edilmesinin unutulduğu söylenmektedir. Davet edilmediğine sinirlenen Erins şölenin yapıldığı alanda yemek masası üzerine gizlice Tanrıçaların en güzeline yazılı altın bir elmayı koyar. Törende Tanrıçaların En güzeline yazan elmanın görülmesiyle ortalık bir anda karışmıştır Tanrılar Kralı Zeus intikam için hırs yapar. Gök Tanrıçası olan Hera, Zeka Tanrıçası olan Athena ve Aşk Tanrıçası olan Afrodit arasından Tanrıçaların En Güzeline yazan altın elmanın verilmesi için bu işlerden hiçbir haberi olmayan kişinin seçmesi istenir ve bu kişide sürülerini otlatmakla meşgul olan çoban Paris olur. Bu Tanrıçaların En Güzeline Altın Elma verilmesi bir çeşit güzellik yarışması olur. Gök Tanrıçası olan Hera, Zeka Tanrıçası olan Athena ve Aşk Tanrıçası olan Afrodit, çoban Paris’in karşısına geçer ve onu etkilemek için vaadlerde bulunurlar bu vaad olayı tarihteki bilinen ilk rüşvet olarak kayıtlara geçer. Aşk tanrıçası olan Afrodit, çobana dünyanın en güzel kadınını vaad edince ve çobanın aklı başından gider böylece elma Aşk tanrıçası Afrodit’e verilir. Dünyanın en güzel kadını vaadine kanan çoban Paris'e Gök tanrıçası Hera ve Zeka tanrıçası Athena sinirlenir ve çoban Paris'i mutsuz etmek için and içerler.
Aradan kısa bir süre geçer ve çoban Paris, Sparta Kralı Menelaus’un genç ve güzel eşi Helen’e aşık olur. Dünyanın en güzel kadınını vaad eden Aşk tanrıçası Afrodit'in yardımıyla çoban Paris Sparta Kralı Menelaus’un karısı Helen'i Truva’ya kaçırır. Eşi Helen'in kaçırılmasına sinirlenen Kral Menelaus’un kardeşi Agamennon Truva’ya saldırır ve savaş başlar. Akalar ve Troyalılar arasındaki savaş yıllar sürer fakat savaşlar Truvayı yok edemez ve Normal savaşlarla Truvayı yok edemeyeceklerini anlayan Akalar hile yoluna başvurur. Bu sebeplerle Truva Atı efsanesi başlamıştır.
Akaların Truvayı yenmek yok etmek için başvurduğu hile şöyledir. Akalar Tahta bir atı, Troya surlarının önüne bırakıp geri çekilirler. Troyalılar, Akalıların tahta atı bırakılıp geri çekilmeslerini kaçmakla yorumlarlar. Akalıların kaçstığını sanan Truvalılar tahta atı içeri alırlar ve zafer kazandıkları düşüncesiyle içip eğlenmeye başlarlar. Tahta atın içine gizlenen Akalar’ın güçlü ve en kahraman savaşçıları zafer sarhoşluğu içinde olan Truvalıları yener. Kral ile oğlu öldürülür ve Helen geri alınır. İntikam andı içen gök tanrıçası Hera ve zeka tanrıçası olan Athena intikamlarını almış olur. Truva Atının Efsanesi bu şekilde bilinir ve zaten Turva Atının hikayesi tarihede böyle geçer.
Çanakkale merkezde bulunan Truva Atı, gerçek Truva atının sembolü olarak segilenmekte. Gerçek Truva Atı'nın ise Çanakkale Troya'da olduğu bilinmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder