9/09/2021

Zeytinyağı Bit Yaparmı? Zeytinyağı Bitlendirirmi?

  Hiç yorum yok
Zeytinyağı Bit Yaparmı
Zeytin Yağı Saçı Bitlendirirmi?

Halk arasında bizim zamanımızdan beridir söylenen sözlerden biri "zeytinyağı bit yapar" sözüdür.
Ancak günümüzde birçok saç bakım kürleri zeytinyağı ile yapılmakta. Ayrıca zeytinyağı özlü banyo sabunlarıda üretilmekte ve bulunmakta.
Olaya böyle baktığımızda eskiden söylenen sözün pekte anlamı kalmıyor. Yani kısaca eskiler yanlış biliyormuş.
Zeytinyağı saçı beslemek için kullanılan kürler içerinde kullnaılıyorken neden bit yapsın?
Elbetteki zeytinyağını saça sürüp öylece bırakırsanız mutlak zararı olabilir. Malum herşeyin fazlası zarardır.
Ama zeytinyağı sürülmüş saç güzelce yıkanıp durulanırsa ne bit olur nede başka haşere...
Saçınıza zeytinyağı değdiğinde, döküldüğünde, sürüldüğünde kesinlikle bit olur diye korkmayın. Saçınızı yıkayıp durulayın bit falan olmaz.
Bazı büyüklerimizin söylediğine göre ensenin terlemesi ve terli bölgenin soğuk su ile yıkanması sonucunda bit oluşuyormuş. Buda yanlış bir bilgi olabilir.

Seneler önce internet daha ortada yokken ve o zamanlar ansiklopediler varken bitler hakkında kısa bir araştırma yapmıştım. Bit hem faydalı hemde zararlı olduğunu öğrenmiştim.
Bitin faydası: bitler kan emerek beslendikleri için, insanda meydana gelen bazı virüsleri temizliyormuş.
Bitin Zararı: tabiki yine kan ile beslendikleri için ve insandan insana geçtikleri için, bir insanda mevcut bir virüsü diğer insana bulaştırabiliyormuş
Bitlerin en çok yaptığı hastalık: Bitlerin yaptığı hastalıklar içinde o zamanlarda ansiklopedide yazılı olan Sarı humma denilen hastalıkmış.
Bitlerden korunmanın yolu nedir?
Genellikle bitler okullarda çok yaygın olur ve ilkokula giden bir çocuğunuz varsa bit gelmesi normal. Biti gelmeden, bite karşı alacağınız önlem ise haftada bir bit şampuanı ile yıkanmak olur. Haftada bir bit şampuanıyla kendinizi ve çocuğunuz yıkarsanız kesinlikle bitin size gelmesini önlemiş olursunuz.
Bu bilgi deneyimle sabittir. Deneyende bizzat benim... Seneler önce çocuğum ilkokula başladığında haftada bir bit şampuanı ile hem çocuğum hemde aile fertlemiz yıkandık. Çocuğuma ilkokul, ortaokul, lise, üniversite ve hatta meslek hayatında bile bir tane olsun bite rastlamadım.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder