2/16/2021

Kayseri Yağlama Tarifi, Yağlama Nasıl Yapılır? Yağlama Yapılışı

  Hiç yorum yok
Kayseri Yağlaması Tarifi
Kayseri Yöresinin Kıymalı Yağlama Tarifi ve Yapılışı, Kıymalı Yağlama Nasıl Yapılır?

Kayseri'ye ait ünlü yemeklerin başında herkesin bildiği mantı'dır. Ama herkesin bilmediği çok meşhur yemekleride vardır. Bunlar; Yağ Mantısı, Tepsi Mantısı, kıymalı Yağlama'dır. Hepsininde tadı ayrı ayrı lezzettedir. Bayanlara bu yemekleri yapmalarını tavsiye ederim. Özellikle yemek seçen çocuklar ayıla bayıla yerler.
Kıymalı Yağlama Malzemeleri:
200 gr. kıyma
1 kg. domates
200 gr. sivri biber
1 su bardağı sıvı yağ
un
su
tuz
maya
baharat
250 gr. yoğurt
3 diş sarımsak

Kıymalı Yağlama Yapılışı:
Kulak memesi kıvamında un, su, tuz ve maya ile hamur yoğurun. Yarım saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamurunuz mayalanana kadarda iç malzemesini hazırlayın.
İç malzeme; 1 su bardağı kadar sıvı yağın içine kıymayı koyup biraz kavurun. Azıcık kavrulan kıymanın içine küçük küçük sivri biberi doğrayın. Biberler biraz ölünce ister kabukları soyulmuş ister soyulmamış domatesleri küçük küçük doğrayın. Baharat ve tuzuda attıktan sonra kaynatın. İç malzemeler kaynayınca domatesler ölünce ocağı kapatın.

Hamuru cevizden çok az büyük olarak bezeler alın. her bir bezeyi 25 cm çapında ince ince açın ve tek tek bu hamurları teflon tavada veya sacda yanmadan pişirin. Hamurlar benek benek olunca piştiği yeter anlamına gelir. Hamurlarda pişirme esnasında eğer para büyüklüğünde yanıklar olursa, yağlama yemeğiniz sert olur. O nedenle sakın hamurları yakmayın.
Pişen hamurları, hazırladığınız iç malzemeyle tek tek yağlayın. Bu şekilde bütün pişen hamurlar kat kat yağlanarak üst üste konur.
Bütün hamurlar pişip kıymalı iç ile yağlandıktan sonra 4 parçaya kesilir ve orta kısmına sarımsaklı yoğurt dökülür ve servis yapılır. Arzu ederseniz sarımsaklı yoğurdu yağlamayı tabaklara koyduktan sonrada dökebilirsiniz.
Kayseri yağlamasını kıyma koymadan sadece domatesli ve biberlide yapabilirsiniz. her ikisininde lezzeti farklı olarak güzeldir. Eğer yağlamayı güzel yaparsanız, siz ve evdeki herkes bu yemeğin tiryakisi olur. Biraz zahmetlidir yapması ama lezzeti bu zahmete değerdir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder