2/16/2021

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır? Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır? Yoğurt Mayalama Püs Noktası

  Hiç yorum yok
Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır
Yoğurt Mayalama Yapılışı? Yoğurt Mayalarken Nelere Dikkat Edilir?

Kimileri yoğurt mayalama der, kimileride yoğurt çalma der. Malum hergün televizyonlarda, market yoğurtlarının katkı maddelerinden söz edilmekte. İster istemez hepimizin aklına sağlığımız bozuluyor düşüncesi gelir. Bu konuda haksızda değiliz. Gerçektende aşırı derecede sağlımızla oynanıyor. Bu nedenle her bayan ailesindekiler sağlıklı yoğurt yesin ister ve evde yoğurdu kendisi mayalar. Fakat her zaman yoğurt istenilen kıvamda olmayabilir. Veya tadı farklı olabilir. Bizde evde yoğurt nasıl mayalanır adım adım anlatacağız. Fakat yoğurt için market sütleri değil, normal inek sütü kullanmanız şart. Çünkü pastörize sütlerden yapılan yoğurtlar sünüyor.

Evde Yoğurdun Mayalanışı:
1 kilo inek sütü alıp çelik tencerede ocağa koyun. Sütün içine bir kaşık veya (kepçede olabilir) koyun. Sütü taşırmadan, sütün yüz yapmasını önlemek için sık sık karıştırarak kaynatın. 5-7 dk kaynadıktan sonra bir kenara soğumaya alın. Sütün sıcaklığı parmağınızı yakar yakmaz arası oluncaya kadar soğutun. Daha sonra sütün sıcaklığı parmağı yakar yakmaz olunca, 2-3 yemek kaşığı kadar sütten alıp bir kaseye koyun. Kaseye koyduğunuz sütün içine 1 tatlı kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığına yakın toz şeker koyup karıştırın. Bu karışımı tenceredeki sütün içine sadece bir tarafından dökün. Döktüğünüz yoğurt tencerenin dibine gidince kepçeyle sadece sütün dip kısmına hafifçe gezdirin. Mayaladığınız sütün kapağını kapatın ve altını üstünü iyice bürüleyin. 3 saat sonra mayalanan yoğurdun üzerindeki örtüleri biraz aralayın Tenceredeki yoğurt tamamen soğuyunca örtüleri tamamen kaldırıp buzdolabına koyun. Mümkünse 2 gün hiç açmayın. 2 gün sonra yoğurdu açıp afiyetle yeyin.
Yoğurt mayalarken koyduğumuz toz şeker, yoğurdun lezzetini artırır. Yoğurdun üzerine temiz yıkanmış ssuyu sıkılmış bir bez örtün. Bu işlem yoğurdunuzun sulanmasını önlediği gibi yoğurdunuzun hemen bozulmamasını sağlar. Buna rağmen yoğurdunuz sulanırsa, yoğurdun üzerindeki suyu çeken bezi bir kaseye sıkın ve yoğurdun suyunu için. Biliyorsunuz yoğurt suyu çok faydalıdır. Bezi yoğurdun üzerine tekrar koyun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder