2/19/2021

Fatih Sultan Mehmedin Oğlu Cem Sultan Doğum ve Ölümü

  Hiç yorum yok
Cem Sultan Doğum ve Ölümü
Fatih'in Oğlu Cem Sultan Nasıl Öldü

Fatih Sultan Mehmed'in Oğlu Cem Sultan'ın Hazin Sonu:

Cem Sultan; Fatih Sultan Mehmed'in Çiçek Hatun'dan olma oğludur. Cem Sultan'ın hayatı büyük acılarla geçmiş, büyük dramlarla karşı karşıya kalmış, padişah çocuğudur. Cem Sultan 23 Ocak 1459 yılında Edirne'de Edirne Sarayında dünyaya gelmiştir.
Cem Sultan 4 yaşındayken çok iyi eğitimler almaya başladı. 6 yıl boyunca süren eğitimler sonrasında Rumca da dahil olmak üzere bazı dil öğrendi.
Cem Sultan'ın ilk Sancakbeyliği kastamonu'da oldu. Kastamonu Sancakbeyliği sırasında bir çok tecrübeler edindi. 1473 yılında babası Fatih Sultan Mehmed; diğer şehzadeleri (şehzade Mustafa ve II.Bayezid) i yanına alarak sefere gitti ve Fatih Sultan Mehmed'in küçük oğlu Cem Sultan Edirne'de sarayda kaymakam olarak kaldı.

Cem Sultan'ın Lalaları; sefere çıkan Fatih Sultan Mehmet'ten çok uzun süre haber alınmayınca, Fatih'in başına birşey gelmiş olabileceği düşüncesi ile Cem Sultan'ın lalaları Süleyman ve Nasuh Çelebiler, Cem Sultanı tahta çıkararak sultan olarak ilan edip halkında ona biad etmelerini istediler. Fatih Sultan Mehmed seferden döndüğünde bu duruma çok kızıp Cem Sultan'ın lalalarını idam ettirdi.
Cem Sultan Konya'da vali olan abisi Şehzade Mustafa2nın ölümü üzerine, babası Fatih Sultan mehmed Cem Sultanı Konya'ya vali olarak atamıştır.
Cem Sultan'ın Oğuz ve Murad adında iki oğlu olmuştur.
Cem Sultan; babası Fatih Sultan Mehmed'in yerine yeniçerilerin şehzade Bayezid'in oğlu Korkut'u tahta çıkarmalarını haber vermek üzere yola çıkan ulak, Şehzade Bayezid'in kayınbabası tarafından yakalanıp öldürülmesi sonucu, olayı geç öğrenen Cem Sultan için iş işten geçmişti. Cem Sultan'ı destekleyen Karamanlı Mehmed Paşa'da yeniçerilerin isyanı sırasında öldürülmüştür.
Daha sonra Şehzade Bayezid İstanbul'a gelip Devlet idaresini Korkut'ten resmi olarak devraldı.

Fatih Sultan Mehmed'in Kanunname Hükmü:
"Her kimesneye evlâdımdan müyesser ola karındaşlarını nizam-ı alem için katletmek münasiptir. Ekser ulema dahi bunu tecviz etmişlerdir"

Cem Sultan bu sözü geçen hükümden dolayı katledileceğinden emindi ve Konyada topladığı tahmini 4000 askerle birlikte 27 mayıs 1481 tarihinde İnegöl civarına geldi. Şehzade Bayezid'in; ayas paşa idaresindeki ordu 28 mayıs günü yenilgiye uğradı. Bu zafer ile Cem Sultan Bursa'da padişahlığını ilan etti. Fakat Bursa'daki saltanatı 20 gün gibi kısa bir süre içinde bitti.
İki kardeş Cem Sultan ve II. Bayezid; daha güçlü ve üstün olabilmek için taht kavgalarına girdiler. 20 Haziran 1481 tarihinde II. Bayezid'in ordusu, Cem Sultan'ın ordusunu mağlup etti. Cem Sultan ailesiyle birlikte Osmanlı topraklarını terketti ve Kahireye gitti. Kahiren hicaza gitmiştir ve Osmanlı'dan hac vazifesini yapan ilk Osmanlı olmuştur.
Cem Sultan 27 mayıs 1482 de tekrar Konya'yı kuşatmak istedi fakat İkinci Bayezid'in karşı atağı karşısında kuşatmayı kaldırarak Ankara''ya geçti. Cem Sultan'ın niyeti Ankara'dan Mısır'a geçmekti fakat II. Bayezid tarafından tutulmuştu.
Cem Sultan; elinde esir olduğu Papa VIII. İnnocentius tarafından Fransa Kralı VIII. Charles'e teslim edilmeden önce 25 Şubat 1495 yılında zehirlenerek öldürüldü. Cem Sultan tam 14 sene ailesinden ayrı esir hayatı yaşadı. Tek arzusu ailesinin yanına dönebilmekti ancak ailesine dönemedi. Cem Sultan'ın Oğuz ismindeki oğlu Amcası İkinci Bayezid'in emri ile boğduruldu.
İkinci Bayezid'in Napoli'ye Cem sultan'ın cenazesini almak için savaş ilan etti. Napoli bunun üzerine Cem Sultan'ın cenazesini bir gemiye koyarak Osmanlıya gönderek teslim etmiştir. Osmanlı topraklarına gelen Cem Sultan'ın naaşı; Bursa'daki II. Murad'ın yaptırdığı caminin bahçesinde, kardeşi şehzade Mustafa'nın yanına defnedilmiştir

Cem Sultanın Çocuklarının Akıbeti Ne Oldu?
Cem Sultanın annesi Çiçek Hatun Mısır'dayken 1498 tarihinde VEBA hastalığından ölmüş, Cem Sultan'ın oğlu Oğuz daha 3 yaşındayken amcası İkinci Bayezid'in talimatı ile Fransada boğdurularak katledildi. Cem Sultan'ın diğer oğlu Murad; Rodosta bırakılmış ve vaftiz edilmiş hristiyan edilmiştir.
Rodos şövalyeleri, Kanuni Süleyman'ın rodosu kuşatması sonucu, Cem Sultan'ın oğlu Murad'ı padişaha bıraktılar. Ve Cem Sultan'ın oğlu Murad ile torunu TANASSUR EDEN MÜSLÜMANLAR KATLEDİLİR bu hüküm gereği onlarda katledildiler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder