6/21/2013

Berat Kandili Gece Namazı ve Duaları, Berat Kandili Ne Zaman

  Hiç yorum yok
Berat Kandili Gece Namazı
Berat Kandil Gecesi Hangi İbadetler Yapılır Hangi Dualar Okunur?

Berat Kandili gecesinin anlamına ilk önce kandil kelimesinin anlamı ile başlayalım. Dini günlerde II. Selim zamanında bu hayırlı ve muaberek gecelerinde cami minarelerinde kandiller yakılırmış. Kadil adını bu dönemden alıyor. Berat'ın anlamı dinimizde kutsal olan bu gece günahların affı ve kulların temize çıkarılması anlamındadır. "Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." Ayrıca bu hayırlı gece Kur-an'ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan dünya semalarına toptan indirildiği mübarek Berat Gecesidir.
Berat Kandili  Şaban ayının 15. gecesi yani 14'ünü 15'ine bağlayan gece Berat Gecesi'dir. 2013 yılında Berat Kandili haziranın 23'ünü 24'düne bağlayan gecedir.

Berat Kandili gecesi Namazı Nasıl Kılınır?
Berat Kandili gecesinde namaza niyet ederek "Yâ Rabbi, niyet ettim rızaî şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne mazhar eyle. Kasket-i kalbden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halâs eyleyip, saidler defterine kaydeyle" diyerek namaza başlanır.
Berat Kandil Gecesi namazı iki rekatta bir selam verilir. Her rekatta 1 Fatiha, 10 İhlâs-ı Şerif okunur. ve bu şekilde 100 rekat namaz kılınır.
Berat Gecesinde her kim 100 rekat kılarsa ve aynı sene içinde ölecek olursa şehit olarak vefat eder.

Berat Kandili gecesi Namazından Sonra Hangi Dualar Okunur?
Berat Kandili gecesi namazından sonra 14 defa "Esteğfirullâhel-azîm ve etûbü ileyk"
14 defa "Allâhümme salli ve sellim ve bârik âlâ seyyidinâ muhammedin ve âlâ âli muhammed"
14 defa Fâtiha-i Şerife
14 defa âyetül Kürsî
14 defa Lekad câeküm
1 defa Yâsîn-i Şerif
14 defa İhlâs-ı Şerif
14 defa Kul eûzü birabbil-felak
14 defa Kul eûzü birabbinnâs
14 defa "Sübhânallâhi velhamdülillâhi velâ ilâhe illellâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîm" okunur
ve 14 defada Salat-ı Münciye okunup dua edilir.

FATİHA SURESİ
Elhamdü lillâhi rabbil'alemin. Errahmânir'rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în, İhdinessırâtel müstakîm. Sırâtellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.

AYETÜL KÜRSİ
Allahülailahe illa hüvel hayyül kayyum, late’huzühu sinetün vela nevmün, lehu mafissemavati ve mafil ardı, men zelleziy yeşfe-u ındehu illa biiznih yalemü mabeyne eydiyhim vema halfehüm vela yühıtune bişey’in min ılmihı illa bimaşae, vesia kürsiyyühüssemavati vel’arda vela yeudühu hıfzuhüma vehüvel aliyyül azim.

LEKAD CÂEKÜM -TEVBE-
Lekad câekum resûlun min enfusikum azîz(azîzun), aleyhi mâ anittum harîsun aleykum bil mu’minîne raûfun rahîm(rahîmun).

İHLÂS SURESİ
Kul hüvallâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yeküllehû küfüven ehad.

FELÂK SURESİ
Kul, euzü birabbil felâk, min şerri ma halak, ve min şerri gasikin iza vakab, ve min  şerri neffassâti fil ukad, ve min şerri hâsidin iza hased.

NÂS SURESİ
Kul, euzü birabbin nâs, melikin nâs, ilâhin nâs, min şerril vasvasil hannas, elleziy yuvesvisu fiy sudûrin nâs, minel cinneti ven nâs.

SALÂT-I MÜNCİYE
Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî’il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi’s-seyyiât ve terfe’unâ bihâ a’lâ’d-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ’l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî’l-hayâti ve ba’del-memât birahmetike Yâ erhame’r-rahimîn. Hasbunellahu ve ni’mel vekîl, ni’mel mevlâ ve ni’me’n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder