12/30/2021

Yüzü Gülmeyen İnsanlar Hangi Hükümdarın Adıyla Anılır

  Hiç yorum yok
Yüzü Gülmeyene söylenen söz
Yüzü Gülmeyen İnsana Ne Denir?

Yüzü Gülmeyen İnsanlar NEMRUT Adıyla Anılır.
Nemrut:  Mezopotamyanın sümer kralıdır. Nemrut'un güçlü ve yetenekli avcı olduğu söylenir.
Anlatılan efsanelerde Hz. İbrahim'i ateşe atan zalim kıraldır.
Ayrıca büyüklerimizden dinlediklerimize göre, nemrut gücünden dolayı Allah'a şirk koşmuş ve bu nedenlede kulağına sinek kaçması sonucu başını vura vura öldüğü söylenmektedir. İnternette veya filmde Nemrut'un burnuna sinek kaçmasından dolayı öldüğü yazılıdır. Ancak, büyüklerimiz sineğin Nemrutun burnuna değil, kulağına girdiğini ve başını vura vura öldüğü, övündüğü gücü küçük bir sineğe yenik düştüğü söylenir. Nemrut hikayesini anlatanlar Nemrut'un Allah tarafından bu şekilde cezalandırıldığını söylerler.
Kur'an-ı Kerimde Nemrut hakkında ayetlerde yer verilmiştir. Ayetler ve türkçe anlamalrına göre Nemrut:
Bakara Surersi:
Ayet: 258
Ayetin Türkçesi: Allah kendisine saltanat verdi diye (gururlanarak) Rabbi hakkında İbrahim ile tartışanı (Nemrud'u) görmedinmi? O zaman İbrahim (ona): ''Rabbim, hayat veren ve öldürendir!'' demişti. ( o ise:) ''Ben (de) hayat verir ve öldürürm!'' dedi. İbrahim (bunun üzerine): ''İşte şübhesiz Allah, güneşi doğudan getiriyor, haydi (sen de) onu batıdan getir'' dedi de artık o inkâr eden şaşırıp kaldı. Çünki Allah, zalimler topluluğunu (inkârlarındaki ısrarları sebebiyle) hidayete erdirmez.

Tevbe Suresi:
Ayet: 70
Ayetin Türkçesi: Onlara kendilerinden öncekilerin; Nuh, Âd, ve Semûd kavminin, İbrahim kavminin, Medyen halkının ve (Lut kavmi gibi) alt üst olan (şehir)lerin haber(ler)i gelmedimi? Peygamberleri onlara mu'cizeler getirmişti. Böylece Allah onlara zulmediyor değildi; fakat (onlar bu inkârlarıyla) kendilerine zulmediyorlardı.

Hûd Suresi:
Ayet: 95
Ayetin Türkçesi: Sanki orada hiç oturmamışlardı! Dikkat edin! Semûd (kavmi rahmetimizden uzak kalmakla) helâk olduğu gibi, Medyen (halkı)da öyle helâk olsun!

Hacc Suresi:
Ayet: 73
Ayetin Türkçesi: Ey insanlar! (size) bir misal getirildi; şimdi onu dinleyin! Şübhesiz ki Allah'dan başka (kendisine) yalvarmakta olduklarınız bir sinek dahi yaratamazlar; isterse bunun için hepsi toplansınlar! Sinek onlardan bir şey kapacak olsa, bunu ondan geri alamazlar. (yardım) isteyende aciz kaldı, kendinden istenen de!

Ahzâb Suresi:
Ayet:  72
Ayetin Türkçesi: Muhakkak ki biz emaneti göklere, yere ve dağlara arz ettik de (onlar) onu yüklenmekten çekindiler ve ondan korktular; insan ise onu yükleniverdi. Doğrusu o çok zalim, çok cahildir.

Sebe Suresi:
Ayet: 45
Ayetin Türkçesi: Bunlardan öncekiler de (peygamberleri) yalanlamıştı; (bunlar, servet ve ömürce) onlara verdiklerimizin onda birine bile erişmediler; böyle iken peygamberlerimi yalanladılar; ama beni inkâr etmek nasıl olurmuş (gördüler)!

Sâd Suresi:
Ayet: 14
Ayetin Türkçesi: Doğrusu hepsi peygamberleri yalanladı da azâbım (onların üzerine) hak oldu.
kaynak: hayrat neşriyat Kur'an-ı Kerim ve Muhtasar Meâli

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder