2/16/2021

Çökelekli Ispanaklı Kol Böreği Tarifi ve Yapılışı

  Hiç yorum yok
Çökelekli Ispanaklı Kol Böreği yapımı
Ispanak ve Çökelekli Kol Böreği Nasıl Yapılır Tarifi Nedir?

Börek denince ilk akla gelen börek çeşitlerinden biri kuşkusuz kol böreğidir. Aslında çoğu bayan börek yapmayı büyük bir iş ve yapması uzun sürer sanır. O kadarda sanıldığı gibi büyük ve uzun bir iş değildir.
Elbetteki bir zahmeti vardır ama gözde büyütülecek kadar değildir.
Aşağıda sıralayacağımız malzemeleriniz evinizde varsa haydi bayanlar iş başına... Hiç börek yapmamışsanızda en azından bir denemiş olursunuz. Şunu unutmayınki hiç kimse hiç bir şeyi annesinin karnında öğrenmiyor 1 şey dışında. Anne karnında bir bebek emmeyi öğrenir o yüzden bebekler doğunca annelerini çabuk emmeye başlar buda aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Çökelekli Ispanaklı Kol Böreği Malzemeleri:
1 bağ ıspanak
500 Gr. çökelek peyniri
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı tuz (Hamuruna konacak)
1 Tatlı kaşığı tuz (ıspanaklı iç içine konacak)
Yarım çay kaşığı toz şeker
Maya (bulyon büyüklüğünde)
1 Kg. un

Çökelekli Ispanaklı Kol Böreği Yapılışı:
Hamuru yoğuracağınız kaba mayayı ve ılık suyu koyun mayanın erimesini sağlayın.
Üzerine sıvı yağı, suyu, sütü, tuzu, şekeri ve yumurta aklarını koyun.
Bu mayinin içine unu ilave edin ve hamurunuzu kıvama gelinceye kadar yoğurun. ( kulak memesi kıvamında olacak)
Hamurunuzu diğer malzemeleri hazırlayıncaya kadar üstünü örtüp mayalanmaya bırakın.

Çökelekli Ispanaklı Kol Böreği İçinin Yapılışı:
Ispanaklarınızı ayıklayıp yıkayın ve buharda haşlayın. (suda haşlamayın vitaminleri ölmesin)
Buharda haşlanan ıspanakları iri iri doğrayın.
içine peyniri, pul biberi, karabiberi ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın.

Çökelekli Ispanaklı Kol Böreğinin Pişirilmesi:
Küçük elma büyüklüğünde hamurlarınızı parçalara ayırın ve 40 Cm. çapında yuvarlak açın.
Açtığınız hamurun üzerine 1 yemek kaşığı yadar yağ gezdirin.
Hazırladığınız ıspanaklı ve çökelekli içinizden 1 yemek kaşığı yuvarlak açtığınız hamurun yarısına yayın.
Açılmış ve içi konmuş hamurunuzu iç malzemenizin olduğu kısımdan başlayarak rulo şeklinde kıvırın.
Margarinle yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısını sürün.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Pişen böreğinizi biraz su serpiştirip üzerine temiz bir bez ile örtün bu işlem böreğinizin yumuşak olmasını sağlar. Afiyet olsun..!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder