9/09/2021

Renk Körlerinin Görmedikleri Renkler

  Hiç yorum yok
Renk Körlerinin Görmedikleri Renkler
Renk Körü Olanların Görmediği Renkler Hangisi veya Hangileri

Renk körülüğü hastalığını yaşayanlar bazı renkleri algılayamazlar. Algılayamadıkları yani göremedikleri renkler kırmızı - yeşil - mavi renkleridir.

Renk Körü Olan Kadının Çocukları Renk Körü Olurmu?
Renk körlüğü hastalığını taşıyıcı bir annenin çocuğu yüzde 50 renk körü olma ihtimali fazlaymış. Bu konuda derin bir bilgi sahibi değilim bu nedenle RENK KÖRÜ BABANIN ÇOCUKLARI RENK KÖRÜ OLURMU? RENK KÖRÜ OLAN ANNENİN ÇOCUKLARI RENK KÖRÜ OLURMU? RENK KÖRÜLÜĞÜ BULAŞICIMI? RENK KÖRLÜĞÜ GENETİKMİ? gibi sorulara vikipedi sitesinden bir alıntıyla cevap vereceğim. Umarım merak ettiğiniz sorular hakkında katkıda bulunmuş olurum.
Kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da birden fazlasını ayırt edememeyle ortaya çıkan bozukluktur. Renk körlüğü olan erkeklerin kız çocukları renk körü olmamakla birlikte renk körlüğünün taşıyıcısı durumundadırlar. Taşıyıcı kadınların erkek çocuklarının yarısı da renk körü olarak doğmaktadır.( Baba renk körü, anne taşıyıcıysa doğacak her çocuk %50 olasılıkla renk körü olacaktır. ) Çünkü renk körlüğü X kromozomu üstünde taşınan bir genle tetiklenen bir durumdur. Renk körlüklerinin büyük bir bölümü eşeye bağlı çekinik kalıtımla kuşaktan kuşağa geçer. Buna ek olarak bazı ağ tabaka hastalıkları ve zehirlenmelerde de gerçekleşebilen renk körlüğünün bilinen bir tedavisi yoktur.

Renk körlüğü sadece insanlara mahsus bir hastalık değildir. Aynı zamanda bazı hayvanlardada renk körlüğü vardır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder