9/09/2021

Geniz Akıntısına Evde Çözüm

  Hiç yorum yok
Geniz Akıntısına Evde Çözüm
İlaçsız Geniz Akıntısına Çözüm

Burun içinde bulunan çeşitli bezler her gün belirli miktarda mukus denilen bir madde (1-2 litre) üretirler. Günde 1-2 litre mukus üretimi vücut için normal görülmektedir. Mukus üretimi vücudun savunma mekanizmalarından biri olmaktadır. Mukus nazal pasajın temizlenmesini sağlar. Mukusun ana fonksiyonları burun zarlarını temizler, havayı nemlendirir, yabancı parçalardan kurtulmak ve burun geçişini nemlendirir. Fakat bazı sebeplere bağlı olarak bu mukus aşırı üretilir ve burun ile boğazın arkasındaki bazı bölgelerde birikebilir. Bu duruma geniz akıntısı ya da postnazal akıntı denir. Üretilen aşırı mukus çok kalın veya çok ince olabilir çok kalın mukusta olsa çok ince mukusta olsa kişi için oldukça rahatsız edicidir.

Geniz Akıntısının Nedenleri ve Belirtileri:
Geniz akıntısını tetikleyen çeşitli sebepler bulunmaktadır. Bu sebepler alerjiler, soğuk algınlığı ve grip çeşitleri, sinüs enfeksiyonları, rinit, asit reflüsü, ilaçlar ve gebelik olabilir. Geniz akıntısında yaşanan belirtiler; boğazda şişlik, boğazın gerisinde tıkanmış mukus, öksürük ve boğuk sestir. Kişi için oldukça sinir bozucu ve bir o kadarda rahatsız edici bir durum olduğundan dolayı kişi bir an önce bu durumdan kurtulmak istemektedir.

Geniz Akıntısına Sıvı Kullanımı
Sıvı tüketimi yutak bölgesinde takılı kalmış mukusun rahatlatılmasına yardımcı olan etkili bir tedavidir. Bu mukusun parçalandığı yer olan mideye mukusun indirilmesine yardımcı olmaktadır. Meyve suları, su ve bitkisel çaylar gibi farklı sıvılar tüketmeyi deneyebilirsiniz. Günde en az 8 bardak su içmek belirtileri hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Geniz Akıntısında Kullanılmaması Gerekenler
Geniz akıntısından kurtulmak için süt ürünleri tüketimini önlemek zorunludur. Bunun nedeni süt ürünlerinin nazal pasajdaki mukusun kalınlaşmasına ve aşırı üretimine neden olmasıdır. Bu da geniz akıntısının durumunu daha da kötüleştirebilir. Ayrıca aşırı baharatlı yiyecekler ve kızartmalar da durumu kötüleştirebilmektedir bu yüzden bunların tüketilmemesi gerekir.

Geniz Akıntısına Tuzlu Su ve Gargara
Birçoğumuzun yeni bir bebeği olduğunda burun tıkanıklığı için doktorlar fizyolojik serum verirler. Fizyolojik serum olmadığı yerde su ve tuzdan oluşan fizyolojik serumu kendimiz hazırlardık.. Tuzlu su ile gargara yapmak geniz akıntısı asırlık bir çare olmuştur. Yarım çorba kaşığı tuz alın ve ılık bir bardak suya ekleyin. Günde üç kez bu karışım ile gargara yapın. Bu karışım nazal pasajda saklanan aşırı mukusun temizlenmesine yardımcı olacaktır. Tuzlu su ayrıca diş eti hastalıklarına ve özellikle diş çekimi veya diş etinde yapılmış müdahele sonrası tahrişleri iyileştirir.

Geniz Akıntısına Buhar Banyosu
Buhar banyosu yapmak boğaz veya genizde biriken mukusun temizlenmesine yardımcı olacaktır. Buhar banyosu aşırı mukusu inceltecektir ve geniz akıntısını rahatlatacaktır. Ayrıca buhar banyosunu daha etkili hale getirmek için suya az miktarda zencefil ve tuz da ekleyebilirsiniz.

Geniz Akıntısına Bitki Kullanımı
Tarçın ve kekik gibi bazı bitki özleri aşırı mukusu gevşetir ve tahrişin rahatlatılmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bu bitki özlerinin çoğu antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Böylece, bağışıklık sistemini güçlendirir ve burunda oluşan tahrişi rahatlatmayı sağlayabilir. Ayrıca Tarçın doğal bir afrodizyaktır.

Geniz Akıntısına Bal ve Zencefil Kullanımı
Balın her deva olduğunu bilmeyen yoktur ve ayrıca zencefilde Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek baharattır. Dolayısıyla şifaları pek çoktur. 2 çay kaşığı bal alın ve içine birkaç damla zencefil suyu ekleyin. Daha sonra içerisine biraz karabiber serpin ve bu karışımı ısıtın. İstenilen sonuçları elde etmek için günde iki kez bu karışımı tüketin. Bu karışım geniz akıntısının neden olduğu tahriş olmuş boğaz için harika bir çözümdür.

Geniz Akıntısına Kabartma Tozuyla Sprey
Ilık su içine bir çay kaşığı kabartma tozu karıştırarak doğal bir burun spreyi elde edin. Bu karışım burunda toplanan mukusu nemlendirir ve kolayca çıkarılmasını sağlar. Ayrıca bu yöntemde kabartma tozu yerine tuz da kullanabilirsiniz.

Geniz Akıntısına Limon Kullanımı
Limonun iyileştirici özellikleri bulunmaktadır ve limon suyu ile hazırlanan bir içeceği tüketmek geniz akıntısını durdurmak için en iyi yollarından biridir. Bir bardak sıcak suyun içine biraz limon suyu ekleyin ve geniz akıntısını rahatlatmak için bu karışımı yudumlayın. Karışıma lezzet katmak isterseniz içerisine bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Geniz Akıntısına Evde Çözüm
Önceklikle önerimiz elbetteki doktora gitmenizdir. Geniz akıntıları için önerilen yukarıda bahsettiklerimiz kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu evde tedavi şekillerinden yani yukarıda yazdıklarımızdan hangisi size iyi gelmişse, her geniz akıntısı problemi yaşadığınızda onu yaparak en kısa sürede geniz akıntısından kurtulun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder