10/06/2021

Söz Kesmeye Giderken Ne Alınır? Söz Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

  4 yorum
Söz Kesmeye Giderken Ne Alınır
Kız İstemede Söz Nasıl Kesilir? Söz Yüzüğü Hangi Elin Parmağına Takılır?

İlk olarak kız isteme olayından sonra sırayla gelişmeleri yazalım. Bu şekilde herkes merak ettiğini yazı içerisinde okur ve öğrenir.
Kız ieteme olayı her şehir ve yöreye göre değişmektedir. Ama genel olarak kısaca anlatmaya çalışalım.
Erkek tarafı, kız tarafından söz almak için gün talep eder. Kız tarafı kendilerince uygun zamanı, erkek tarafına bildirir.
Erkek tarafı, kız tarafına söz almaya giderken, 1 kutu çikolata arajman yaptırır. Ayrıca çikolata yanında güzel şık bir çiçekte yaptırır. Ve kız tarafı için uygun olan gün, kız tarafından söz almaya gider. Kız tarafı "tamam kızımızı verdik" dedikten sonra çikolata kutusu açılır ve ikram edilir. Ardından söz kahvesi içilir. (kız tarafının cevabı olumsuz ise çikolata hiç açılmadan iade edilir. Bunun anlamı, kız tarafının cevabının olumsuz olduğunu ifade eder)
Kahveler içilirken veya içildikten sonra; kız ve erkek tarafı anlaşarak söz kesme günü tayin edilir.
Söz kesileceği günün öncesinde çarşıya çıkılır. Çarşıda gelin kıza bir söz yüzüğü ile söz kesileceği gün giyeceği kıyafet alınır. Kıyafet kıza verilir, söz yüzüğü ise erkek tarafında kalır.Çünkü söz kesileceği gün kız hazırlık yapacaktır. Söz yüzüğünüde erkek yanında gelirken getirmelidir.
Söz kesileceği gün kız tarafı kendince hazırlığını yapar.
Erkek tarafı ise yine çok şık bir kutu ile çikolata yaptırır, yine güzel bir çiçek arajmanı yaptırır. Çiçek tercihi genellikle gül veya orkide olmaktadır. Ama tabi günümüz şartları artık orkideyi pek kaldırmıyor. :))
Bu hazırlıklar tamamlanır ve belirlenen günde, belirlenen saatte kız evine söz kesmeye gidilir. Söz kesme küçük bir merasim olmasından dolayı kalabalık olmaz. Sadece aileler olur. Biraz muhabbet edildikten sonra, Allah'ın emri tekrar anılır ve kız tarafının uygun gördüğü tekrarlanır. "Ozaman sözümüzü keselim" denir ve damat kutu içinde yüzüğü gelin hanımın sağ elinin yüzük parmağına takar. Söz yüzüğü takıldıktan sonra gelin ve damat aile büyüklerinin ellerini öperler.
Söz yüzüğü ince kibar yüzük olmalıdırki alyans ile bir farkı olmalıdır. Günümüzde söz yüzüğünü tektaş pırlanta kullanılmaktadır. Nişan yüzüğü daha sonra nişan yapıldığında sağ elin yüzük parmağına söz yüzüğünün önüne veya söz yüzüğünün arkasına takılır. Umarız faydalı olmuşuzdur. Sizlerdeki söz kesme adetlerini veya söz kesmede kız tarafı ne hazırlık yapar? erkek tarafı ne hazırlık yapar? erkek tarafı söz kesmede ne alır? yorumlarınızda yöreyide belirtirseniz, yörelere göre söz kesme adetlerini hep birlikte öğrenmiş oluruz.

4 yorum :

  1. Tesekkurler aydinlatici oldu

    YanıtlaSil
  2. bu pazar benimde nişanım var hani biliyoduk ama tekrar aydınlattınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Yüzüğü damat degil damadın tarafindan biri de takabilir

    YanıtlaSil
  4. Tesekkur ederim aydınlatıcı oldunuz ♥️

    YanıtlaSil