12/02/2013

Gerçeği Görmek Gerçeği Nasıl Görürüz?

  Hiç yorum yok
Gerçeği Görmek nedir nasıl görülür
Hakikati Görmek Nasıl Olur?

Çevremizde bir çok insan herhangi bir nesne gördüğünde "aaa çok güzel" gibi düşünür ve sözler söyler. Bu gayet doğal değilmi? Gördüğün nesnenin güzelliğinden bahsetmek ve bu güzelliği kelime ile ifade etmekten doğal ne varki...?

Yukarıdaki resmi hakikati görmek ve hakikatı gösterebilmek açısından özellikle seçtik. Yazacaklarımızı daha iyi ve anlaşılır izah edebilmek için böyle bir resim seçtik umarız amacımıza ulaşırız.

Resimde güzel bir ayna var. Bu aynada gördüğünüz ne olabilir? Öncelikle aynaya bakıp gördüğünüzü kendinize söyleyin. Bir çok kişinin söyleyeceği söz "kenarları altın yaldızlı veya süslemeli pirinçten yapılmış çok güzel bir ayna" olur. Burada eşyayı görüyorsunuz ve daha sonra o eşyanın mükemmel bir yapım olduğunu görüyordunuz. Hakikat bu mudur? Hemen söyleyelim, hayır hakikat bu değildir. Gözün gördüğü herşey illada görünen değildir. Görünenin ardındaki görürseniz hakikat işte odur. Bunuda örnekleyelim. "aynayı yapan ne kadar güzel yapmış nasılda işlemelerini düşünmüş" kelimesi yerine "aynayı yapana Allah nede güzel bir düşünce vermiş ve Allah bu düşünceyle sanatçıya bu aynayı yaptırmış" olmalıdır. İşte hakikat budur. Aynayı yapan kişi taktir edilirken, aynayı yaptıran gerçek görülüp şükredilir. Umuyoruz ki bu misallerle gerçeği görmek nasıl olur? gerçek nasıl görülür? gerçeği görmenin yolu nedir öğrenmiş olduk. Daima yapan taktir edilmeli çünkü vesile olmuştur emek harcamıştır ama yaptıranı ve düşündürenide yani Allah'ın olduğunu görüp ve yine Allah'a sonsuz şükürerimizi sunmayı Rabbim hepimize nasip etsin.!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder