9/10/2021

Arkeoloji Mesleği Hakkında Detaylı Bilgi

  Hiç yorum yok
Arkeoloji ne iş yapar
Arkeoloji Çalışma Alanları ve İmkanları

Arkeoloji bölümünün puan türü TM-3 tür.
Arkeoloji bölümünün amacı: İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar geçen süreç içinde insan ve yaşadığı ortama ilişkin olarak yüzey, sualtı araştırmalarla ve kazılarla ele geçen her çeşit buluntu, bulgu ve klıntıyı inceleyen, değerlendiren ve koruyan kişiler yetiştirir.

Arkeoloji Bölümünü Tercih Edenlerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Tarih ve kültür konularına meraklı ve bu alanlarda başarılı, iyi bir gözlemci, araştırmacı, sabırlı, açık havada çalışmaktan haz duyan, sözel düşünme, neden-sonuç ilişkisini ortaya çıkarabilme gücüne sahip ve bedence sağlam olması gerekir.

Arkeoloji Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?
Mitoloji, heykel sanatına giriş, Anadolu uygarlıkları, latince, fotoğrafçılık, mimariye giriş, arkaik devir seramik sanatı, sualtı arkeolojisi, teknik resim, Anadolu antik kentleri, nümizmatik, yunan edebiyat tarihi, antik devir resim sanatı.

Arkeoloji Kariyer İmkanı ve Çalışma Alanları Nerelerdir?
Üniversitelerde öğretim görevlisi yada araştırmacı olarak, Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğüne bağlı çeşitli müze kültür ve tabiat varlıklarını koruma kuruluşları, özel müzeler, Vakıflar genel müdürlüğü, MTA maden teknik arama enstitüsünde görev alabilirler. Sanat galerilerinde yönetici, uzman ve araştırmacı olarakta çalışabilirler. Ayrıca Konservatör (yarım eserlerin yapıştırılması) arkaik dönem heykeltraşlığı, helenistik çağ mimarisi, seramik gibi dallarda uzmanlaşmış olanlar, kültür ve tabiat varlıklarını koruma kuruluşları ve özel müzelerde, dil bilenler de turizm rehberi olarak çalışabilirler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder