1/16/2013

Aile Veegisi Nedir? Gelir Vergisine Tabi Olanlar Kimlerdir

  Hiç yorum yok
Gelir Vergisine Tabi Olanlar
Yeni Vergi Yasasına Göre Kim Neye Ne Kadar Vergi Ödeyecek?

Şu an yürürlükteki gelir vergisi kanunu baştan sona yavaş yavaş değişiyor. Gelir vergisinde yapılan değişikliklerden biri, bir birinden hediye alan kişiler % 35 vergi ödeyecek.
Hediyelerden hangilerinde yüzde 35 vergi ödenecek?
Ev, otomobil, nakti para ve değerli eşyalar gibi hediye adı altında edinilenlerden %35 vergi ödenecek. Ayrıca yeni gelir vergisi yasasına göre hizmet ve gayrimenkul, irat vergi kapsamında oluyor. Hibe yolu ile veya herhangi bir surette, karşılıksız edinilen para, veya değerli eşyaların yıllık 2 500 lirası vergiye tabi olmayacak. Fakat bunların yıllık 2 500 lirayı geçmesi durumunda 2 500 TL'yi geçen miktarına göre kademeli olarak vergiye tabi olacak. Gelir vergisi beyannamesi, edinimin gerçekleştiği tarihi izleyen yılda, 1-25 Şubat tarihleri arasında verilecek. Hesaplanan gelir vergisi de Şubat ve Haziran aylarında, iki eşit taksitte ödenecek.
Bu durumda orta ksimdeki vatandaşın zaten böyle hediyeler alamayacağı için, parası olan kesimler düşünsün diyoruz...
Peki gelir vergisi dışında olanlar kimler?
Örf ve adete göre, “bakımını üstlenmeleri olağan sayılan kişilere”, bakımlarının gerektirdiği tutarla sınırlı olmak üzere, intikal eden değerlergelir vergisine tabi olmayacak.
Alınan veya ödenen nafakalar vergiye tabi olmaycak.
Yargı kararı ile ödenen maddi ve manevi verilen zarar karşılığı verilen tazminatlar gelir olarak beyan edilmeyecek.
Türk vatandaşlarının, “yabancı ülkelerde karşılıksız olarak edindikleri” ve bu edinim nedeniyle ilgili ülkelerde gelir veya servet üzerinden alınan bir vergiye tabi tutulmuş para veya diğer kıymetler için de gelir vergisi ödenmeyecek.
Örf ve adetlere göre nişan, düğün gibi benzeri özel günlerde verilen Gayrimenkul hariç hediye, cihaz yüzgörümlüğü ve drahomalar vergiye tabi olmayacak.
Verilen sadakalar vergiye tabi gelir olmayacak.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder