12/18/2012

Kimler Çeyiz Parası Alabiilir? Evlenme İkramiyesi Kimlere Verilir

  1 yorum
Kimler Çeyiz Parası Alıyor
Evlilik Parası Nedir?

Evlilik sebebi ile dul ve yetim aylığı kesilen; eşlere, kız çocuklara, anaya 1 defaya mahsus olmay kaydı ile aldıkları dul yetim maaşlarının 12 aylık ikramiyesi olarak ödenmesi evlilik parasıdır yada halk dilinde çeyiz parasıdır.
Ancak evlenen kişi 1 yıl geçmeden boşanacak olursa yada evlilikleri fesh edilirse yeniden aylık bağlandığında evlilik parasının 12 aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar maaşları ödenmez bu durum evlenip 1 yıl geçmeden eşi vefat edip dul kalanlar için söz konusu değildir.
Ölüm aylığı alan kız çocuklarının evlenmesiyle gelir yada aylığının kesilmesi durumunda almakta olduğu aylık veya gelirlerinin 2 senelik tutarı 1 defaya mahsus olarak evlenme ödeneği olarak ödenir. Diğer hak sahiplerinin aylık yada gelirleriyse evlenme ödeneği verilen 2 senelik sürenin bitimine kadar artmaz, süre bitim tarihi takiben yeni oranlarına yükseltilir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren 2 sene içinde yeniden hak sahibi olması durumunda, 2 senelik sürenin sonuna kadar gelir yada aylık bağlanmıyor bu durumdaki kişiler 60. maddenin birinci fıkrasının -f- bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılıyor.
Evlilik parası yani çeyiz parası için nereye müracaat edilir?
Evlilik parası ( Evlenme İkramiyesi) almak isteyenler ve kanuna uygun durumdakiler Sosyal güvenlik il müdürlüklerine yada sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine dilekçe ile müracaat edebileceklerdir.

Evlenme İkramiyesi Almak İçin Gerekli Belgeler
Sosyal güvenlik il müdürlüğüne yada sosyal güvenlik merkz müdürlüğüne yazılan dilekçe ile birlikte; evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemiş ise evlilik cüzdanının bir örneği SGK ya verilir. Evlilik işlemleri nüfus kütüğüne işlenmiş ise evlilik cüzdanının verilmesine lüzum yoktur. Gereken incelemeler yapıldıktan sonra başvuruyu yapan kişinin banka hesap numaralarına SGK tarafından hak edilen evlilik parası (Çeyiz Parası- Evlenme İkramiyesi) yatırılıyor.

Evlilik parası yani çeyiz parası 1 kereye mahsutur ve evlilik parası birden fazla almanın mümkünü yoktur. Ayrıca Evlilik parasını mutlaka ilk evliliğinde almak gibi bir zorunluluğuda yoktur.

Not: Yazımızı Facebookta paylaşarak yakınları haberdar edin..

1 yorum :

  1. Peki sigortalı bi iste calışıyor olsakta alabilirmiyiz ?

    YanıtlaSil